MagazínKristián Vích23. srpna 20192 minuty čtení

Vybrat správný olivový olej není žádná věda. Víme, na co si dát pozor

Olivový olej patří mezi nejzdravější suroviny na světě a v posledních letech se úspěšně zabydlel i v českých kuchyních. Výrobci na trhu nabízejí desítky nejrůznějších variant, které se liší nejen cenou a obalem, ale i kvalitou. Poradíme vám, jak se v nich správně zorientovat.

V první řadě je důležité si říct, na co přesně budeme olej používat. Na studenou kuchyni se hodí extra panenský (extra virgin) olivový olej, který má výraznou chuť. Na teplé pokrmy bohatě stačí panenský (virgin).

ČTĚTE TAKÉ: Pivo považujeme za národní poklad. Českým vynálezem ale není

Rozhodně se vyhněte olejům, které jsou prodávány v plastových lahvích. Tento druh obalu totiž propouští světlo a olej oxiduje, čímž ztrácí chuť i kvalitu. Z plastu se navíc mohou uvolňovat škodlivé látky. Nejlepší ochranou pro olej je tmavá skleněná lahev. Nekupujte proto ani oleje ve světlém skle.

Všímejte si důležitých údajů

Na obalu si všímejte data slisování, které by vždy mělo být uvedeno. Pokud tento údaj úplně chybí, výrobek nekupujte. Od slisování do samotného použití by neměly uběhnout více než dva roky. Po této době olej opět ztrácí chuť, kvalitu a blahodárné živiny.

Dalším důležitým údajem je acidita. Obecně můžeme říct, že čím nižší aciditu olej má, tím je kvalitnější. Acidita extra panenského oleje by neměla přesáhnout hodnotu 0,8. U panenského oleje je maximum hodnota 2,0.

Některé levnější oleje bývají vyráběny z pokrutin, což je v podstatě odpad, který zůstává po vylisování kvalitních olejů. Takovým se také vyhýbejte. Opravdu kvalitní olivový olej je sice na první pohled drahý, ale v konečném důsledku vám vydrží déle, protože i malé množství dokáže pokrmy dostatečně ochutit.

ČTĚTE TAKÉ: Křupavoučký řízek pro štědrovečerní tabuli připravíte snadno a hravě

Blahodárné účinky olivového oleje

Je prokázáno, že olivový olej má výrazné antioxidační a detoxikační účinky. Působí preventivně proti kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním, obsahuje vitamíny A, D, K, E a napomáhá některým dalším vitamínům rozpustným v tucích v jejich vstřebávání do organismu. Také snižuje hladinu cholesterolu, působí proti zácpě a nadýmání, podporuje metabolismus tuků a napomáhá trávení.

Nepřehlédněte