MagazínTereza Běhalová17. srpna 20191 minuta čtení

Facebook se radikálně promění. Nová podoba už klepe na dveře

Sociální síť s největším počtem uživatelů na světě v dohledné době zásadně změní svou podobu. Facebooku by měl v nejbližších dnech spustit pro všechny uživatele na celém světě modernější design. Ne všichni ale novinku vítají.

„Toto je největší změna, jakou jsme učinili za posledních pět let,“ řekl Mark Zuckerberg při představování nové podoby rozhraní v dubnu letošního roku.

ČTĚTE TAKÉ: Česko čeká sčítání lidu. Otázek bude méně, za nevyplnění hrozí pokuta

Nová podoba Facebooku má být světlejší, jednodušší a svižnější. Ubude charakteristická modrá barva a více prostoru dostanou nově skupiny. Společnost se tímto krokem údajně snaží posílit soukromí uživatelů.

„Tato přestavba lidem usnadní přechod z veřejných prostorů do těch soukromějších, jakými skupiny jsou,“ napsali zástupci Facebooku o novém směřování své platformy.

Kritici ovšem namítají, že posílení skupin jen podpoří uzavírání lidí do tzv. sociálních bublin, což v konečném důsledku povede k ještě většímu prohlubování názorových neshod a rozdělení společnosti.

„Pokud se Facebook snaží napravit si svou zpackanou reputaci ohledně soukromí a bezpečnosti, tento nový design k tomu rozhodně nepřispěje. Kráva zůstane krávou, i když ji přebarvíte na fialovo,“ prohlásil odborník na sociální sítě David Norton.

ČTĚTE TAKÉ: Komentář: Pravda a láska nakonec stejně zvítězí, i kdyby se nepřátelé zbláznili

Jak se nový vzhled Facebooku líbí vám?

Nová podoba newsfeedu. Zdroj: Facebook
Sekce Watch pro sledování videí. Zdroj: Facebook
Nová podoba sekce pro skupiny. Zdroj: Facebook
Nová podoba notifikačního centra. Zdroj: Facebook

Nepřehlédněte