LifestyleTereza Běhalová16. srpna 20191 minuta čtení

Oblečení z obchodu vyperte. Okamžité nošení je rizikové hned ze dvou důvodů

Když si koupíte nové oblečení, na které jste měli dlouho zálusk, zcela určitě je vaším cílem dosáhnout toho, aby vám co možná nejdéle vydrželo jako nové. Řada lidí se obává, že šaty hned při prvním vyprání ztratí svůj tvar, a proto je začnou okamžitě nosit. To je ale velká chyba.

Pokud patříte mezi ty, kteří si nové oblečení ihned navléknou na sebe, aniž by ho předtím vyprali, měli byste se tohoto návyku zbavit. Zapomeňte na to, že jen proto, že jsou věci z obchodu nové, jsou i čisté.

ČTĚTE TAKÉ: Na ženy po čtyřicítce módní návrháři před 100 lety příliš nemysleli

Profesor mikrobiologie a patologie z Newyorské univerzity Philip Tierno provedl studii, ve které zkoumal, jaké druhy bakterií po sobě lidé zanechávají na oblečení v obchodech po vyzkoušení. Na halenkách, kalhotech, tričkách, šatech, plavkách i spodním prádle při laboratorním testování objevil nejen streptokoky a stafylokoky, ale také zárodky infekčních a parazitárních chorob z fekálií, kvasinky nebo odumřelé kožní buňky.

I když je riziko nákazy relativně malé, nelze ho nikdy zcela vyloučit, zejména pokud máte na těle otevřenou ranku nebo oděrku.

Dalším důvodem, proč byste nově zakoupené oblečení měli vyprat, jsou chemikálie, které způsobují podráždění kůže a další zdravotní problémy. K chemikáliím v oblečení patří například anilin, častý původce kožních alergických reakcí. Kožní problémy ale může způsobit i formaldehyd, prokázaný karcinogen, který se do oblečení přidává, aby se v obchodě nemačkalo.

Nepřehlédněte