Pražské zprávyPražskýDEN.cz14. srpna 20193 minuty čtení

Zdrogované Česko. Nelegální látku vyzkoušel každý třetí člověk. Závislým nově pomáhá infolinka

Národní linka pro odvykání rozšiřuje poskytované služby. Specializovaná telefonická poradna, provozovaná Českou koalicí proti tabáku, již delší dobu nabízí bezplatnou pomoc klientům bojujícím se závislostí na kouření, alkoholu a patologickém hraní. Od letošního srpna se nově zaměří také na pomoc uživatelům nelegálních drog – marihuany, extáze, nových syntetických drog, kokainu, pervitinu, opioidů a dalších.

Nejrozšířenějšími návykovými látkami, které u lidí v Česku způsobují zdravotní problémy a závislost, jsou tabák a alkohol. Cigarety kouří denně dva miliony lidí a alkohol pije stejně často asi 600 tisíc Čechů a Češek, přičemž zhruba 100 tisíc z nich popíjí nadměrné dávky. Sedativa a hypnotika zneužívá asi 900 tisíc osob. Závislých na hraní je 80 až 120 tisíc. Pervitin a opioidy si píchá asi 45 tisíc lidí.

ČTĚTE TAKÉ: Máte ošklivé dítě? Může za to jeho otec, tvrdí vědci

Boj s kouřením se vyplácí

V České republice se začal pozitivně projevovat vliv protikuřáckého zákona, který zakazuje kouření v restauracích a barech, ale také v zařízeních pro kulturní akce nebo na zastávkách veřejné dopravy. Platit začal 31. května 2017.

„Díky účinnosti protikuřáckého zákona znatelně poklesl počet akutních srdečních selhání, významný je také pokles počtu hospitalizací u astmatu téměř o 20 %. Proto stále pracujeme na dalších opatřeních, která lidem pomohou se snižováním závislostí, k lepšímu zdraví a vyšší kvalitě života,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Kouření zabíjí.

ČTĚTE TAKÉ
Kouření je v současnosti mnohem víc škodlivé než kdysi

Ministerstvo zdravotnictví nyní aktuálně připravuje ve spolupráci s Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky kroky, jak snížit také dopady nadměrného pití alkoholu, v jehož důsledku ročně zemře přes 6 000 lidí.

Nelegální drogy stále na scéně

Česko se ovšem potýká také s užíváním nelegálních návykových látek.

ČTĚTE TAKÉ: Změny čichu mohou signalizovat nástup vážných nemocí

„Během svého života přibližně třetina Čechů alespoň jednou okusila nějakou nelegální drogu, nejčastěji marihuanu, v nižší míře extázi. Užívání ostatních drog je z tohoto pohledu méně časté,“ uvádí Národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová.

Tyto hodnoty lze částečně přičítat experimentování mladých lidí. Nejen pro ně a jejich rodiče byla proto spuštěna nová služba vytvořená v rámci Národní linky pro odvykání, která se doposud zaměřovala na kuřáky, osoby užívající alkohol, patologické hráče a jejich blízké.

„Náš tým odborných konzultantů je připraven poskytnout informace jak preventivního charakteru, tak osobám experimentujícím s drogami nebo problémovým uživatelům drog a jejich blízkým, kteří o ně mají starost,“ popisuje prezident České koalice proti tabáku Lukáš Kohoutek.

ČTĚTE TAKÉ
Lepší než prášky. Granátové jablko překvapuje účinky na lidské zdraví

Linka však neslouží pouze dospívajícím a rodičům, ale také všem, kteří se v problematice potřebují z osobních důvodů zorientovat nebo se již potýkají se závislostí, a to včetně tvrdých drog jako je extáze, nové syntetické drogy, kokain, pervitin nebo heroin.

„Mnozí z nich by rádi s užíváním přestali, ale nevědí přesně jak. Konzultanti s nimi proto jejich situaci přesně zmapují a poradí jim, jaké možnosti pro odvykání mohou využít, případně je mohou provázet při jejich vlastních odvykacích pokusech,“ říká vedoucí týmu konzultantů, adiktoložka Kristýna Fišerová.

Uživatelské rozhraní linky zůstává stejné – po vytočení čísla 800 350 000 bude klient přesměrován na specialistu podle svého problému. Národní linka pro odvykání se tak přibližuje pokrytí celého spektra závislostí.

Nepřehlédněte