Pražské krimiKristián Vích2. srpna 20192 minuty čtení

Gang cizinců upravoval bankomaty a lidé málem přišli o peníze. Policie radí, jak se chránit

Pražští kriminalisté se v posledních týdnech potýkali se zvýšeným počtem skimmingových útoků na bankomaty v centru Prahy, kde se v letních měsících pohybuje velký počet zahraničních turistů. Vrcholu sezóny chtěla využít organizovaná skupina cizinců, jejíž členové na bankomaty nainstalovali speciální zařízení pro kopírování údajů z magnetického proužku platebních karet.

„Koncem minulého týdne, na základě oznámení od bankovní instituce o zjištěném skimmingu bankomatu v Rytířské ulici v Praze 1, kriminalisté zadrželi vysoce organizovanou čtveřici cizinců, která má tento oznámený útok na svědomí. Zadržení předcházela několikadenní usilovná práce kriminalistů a hodiny strávené sledováním osob i bankomatů ve vytipované lokalitě. Při této práci, kterou ztěžoval fakt, že skupina pachatelů působila velmi profesionálně s konkrétní dělbou úkolů a činností, se kriminalistům povedlo podezřelé odhalit přímo při instalaci zařízení na bankomat a následné demontáži. “ popisuje policejní mluví Jan Daněk.

ČTĚTE TAKÉ: Příjmy českých domácností v loňském roce výrazně narostly

Při domovních prohlídkách pak kriminalisté našli nejen další skimmovací technologie, ale také polotovary „skimmovátek“, které si pachatelé upravovali dle potřeby. Zároveň zajistili větší množství padělaných zahraničních platebních karet z USA, Mexika, Nového Zélandu, ale i další prostředky pro páchání této trestné činnosti.

Díky včasnému zásahu se útočníkům nepovedlo získaná data zneužít a lidé tak o své peníze na účtech nepřišli. Zadržení cizinci jsou stíhaní vazebně a jsou podezřelí ze zvlášť závažného zločinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody v délce pět až deset let. Zadržení se k trestné činnosti nedoznali a s policisty nespolupracují.

Policisté v souvislosti s případem vyzývají držitele platebních karet k opatrnosti při výběrech. Pokud chcete mít jistotu, že vám zloději nevyluxují bankovní konto, používejte pouze novější typy bankomatů s možností bezkontaktního výběru, které jsou zcela bezpečné. Další ochranou proti skimmingu je důsledné zakrytí zadávaného PIN kódu, bez něhož útočníci nemají šanci zkopírované údaje z karty zneužít.

Nepřehlédněte