Kam vyrazitPražskýDEN.cz29. července 20192 minuty čtení

Praha 2 si připomene 600 let od první pražské defenestrace

V úterý 30. července si Pražané připomenou první pražskou defenestraci, vyhození katolických konšelů Nového Města zastánci husitských ideí v čele s Janem Želivským a Janem Žižkou z oken Novoměstské radnice. Tuto gotickou stavbu si budou moci zájemci prohlédnout bez vstupného. Na Karlově náměstí pak Praha 2 nabídne husitské ležení, dobové tržiště a zábavní program, který vyvrcholí přímo ukázkou defenestrace v 18 hodin.

I když první pražská defenestrace fakticky znamenala začátek občanské války, jde o jednu z významných událostí, jejíž kulaté výročí stojí za pozornost.

ČTĚTE TAKÉ: Bedřich Smetana jako nejkrásnější dárek domů. Nová výstava Národního muzea

„Praha 2 si je samozřejmě vědoma toho, co defenestrace zažehla, a rozhodně nehodláme tuto historickou událost nijak interpretovat. Bylo by však chybou si takto významné výročí nepřipomenout. Chceme obyvatelům i návštěvníkům městské části zpestřit prázdninový den návratem do středověku, tímto na Karlovo náměstí v úterý 
30. července všechny srdečně zvu,“ říká starostka Prahy 2 Jana Černochová.

Již od 10:00 se bude ve střední a severní části „Dobytčího trhu“ rozkládat husitské ležení s tábořištěm a dobové tržiště. To nabídne minimálně dvě desítky stánků s prodejem výrobků (kovové, kožené a další), s ukázkami řemesel, dílnami pro děti i dospělé a stylovým občerstvením.

Doprovodný program pak začne ve 13:00 na pódiu u kašny ve střední části Karlova náměstí. Vystoupí historické hudební a taneční skupiny, které se zhostí i výuky historických tanců pro děti. Připraveny budou ukázky husitských zbraní (a to i miniatur těch palných) či divadelně-šermířská vystoupení.

V 17:15 dorazí na Karlovo náměstí novoměstský purkmistr Jan Podivínský s konšely, na pódiu se setkají se současnými radními Prahy 2 v čele se starostkou Janou Černochovou. Společně zhlédnou šermířské vystoupení a přibližně o půl hodiny později přejdou k Novoměstské radnici, kde se Podivínský s konšely stanou aktéry divadelního ztvárnění defenestrace v podání Plzeňského Landfrýdu. Diváci budou svědky bitky před branou Novoměstské radnice, kázání Jana Želivského i dohadů Podivínského se Žižkou. Scénu uzavře reálné „vyoknění“ šesti konšelů z Velkého sálu radnice.

ČTĚTE TAKÉ: Unikátní 400 let starý prapor z bitvy na Bílé hoře je k vidění v Praze

Nepřehlédněte