Pražské zprávyPražskýDEN.cz22. července 20192 minuty čtení

Obchodní inspekce varuje před smrtelně nebezpečnou nabíječkou na telefon

Nebezpečná nabíječka může způsobit úraz elektrickým proudem.

Česká obchodní inspekce (ČOI) vydala okamžitý zákaz prodeje nabíječky pro mobilní telefony, která může pro spotřebitele představovat vážné riziko úrazu elektrickým proudem. Jedná se o nabíječku s názvem „Mobil Phone Charger 14 in 1, 5G/6G“.   

„U výrobku bylo zjištěno vážné riziko úrazu elektrickým proudem až smrti uživatele. Při používání může dojít vlivem nedostatečné izolace mezi primární a sekundární částí výrobku k průrazu této izolace a nebezpečné napětí 230V z primární části se může objevit na USB konektoru sekundární části. Pokud se uživatel dotkne tohoto konektoru při nabíječce zasunuté v zásuvce, může dojít k vážnému úrazu až smrti uživatele zásahem elektrického proudu. Dále bylo zjištěno nevyhovující značení výrobku – chybějící identifikační údaje výrobce,“ popisuje tiskový mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

ČTĚTE TAKÉ: Toxická hračka musí být stažena z trhu. Představuje vážné zdravotní riziko

Nabíječka pro mobilní telefony „Mobile Phone Charger 14 in 1, 5G/6G“ se nabízela a prodávala v plastovém obalu. Na výrobku je uvedeno HY-AC Charger, značka pro třídu ochrany II, značka pro vnitřní použití, Made in China, input AC 100-240V, 100mA, 50/60Hz, output 5-5,5V DC 1000mA. Na obalu je uvedeno také Multifunkční nabíječka Mobile Phone Charger 14 in 1, 5G/6G, CE, dovozce Alta Perlex s.r.o., Sokolovská 428/130, 18600 Praha 8, CZ, vyrobeno v Číně, Serie LG, Item 2982-710085  Na výrobku a obalu nejsou uvedeny identifikační údaje výrobce. 

„Česká obchodní inspekce uložila prodejci ochranné opatření, kterým je zákaz dodávání na trh a stažení z trhu uvedeného výrobku, jenž je nebezpečný a který již byl uveden na trh. Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na Ministerstva průmyslu a obchodu, informace o výrobku byly zveřejněny v systému RAPEX, což je evropský systém včasného varování před nebezpečnými (nepotravinářskými) výrobky,“ dodal Fröhlich.

Nepřehlédněte