Kam vyrazitTereza Běhalová7. července 20192 minuty čtení

Půl století od přistání člověka na Měsíci připomene v Praze světově unikátní výstava

V sobotu 20. července uplyne přesně 50 let od přistání člověka na Měsíci. O den později tomu bude půl století, co se ho dotkla lidská noha. Oslavit toto výročí můžete v pražském planetáriu a ve Štefánikově hvězdárně. Čekají tam na vás tematické výstavy plné světových unikátů. 

Kosmická loď Apollo 11 odstartovala ze Země 16. července 1969. Po třech dnech letu zakotvila na oběžné dráze Měsíce a 20. července sestoupili Buzz Aldrin a Neil Armstrong v lunárním modulu na povrch Měsíce.

ČTĚTE TAKÉ: Svět jehličnanů přibližuje letní výstava v Botanické zahradě

Přistání sice nebylo hladké (kdyby se protáhlo o pouhých 30 sekund, výprava by dopadla tragicky a modul by se zřítil na povrch Měsíce), ale i přesto dne 21. července 1969 ve 3 hodiny a 56 minut středoevropského času mohl Neil Armstrong vkročit na povrch Měsíce a pronést památnou větu „Je to malý krok pro člověka, ale obrovský skok pro lidstvo“.

V kůži astronautů

Ve čtvrtek 4. července byla ve Štefánikově hvězdárně na Petříně zahájena světově unikátní výstava s názvem „50 let na Měsíci“. Její součástí je i expozice měsíčních hornin, které nejsou vystavené za žádným sklem a každý si je tak může osahat vlastníma rukama.

Od soboty 20. července pak bude v Planetáriu hl. m. Prahy ve Stromovce k vidění modul Eagle, který před 50 lety dopravil člověka na Měsíc. Podobných modelů jsou sice ve světě desítky, ale pouze v pražském planetáriu si jej budete moci prohlédnout i zevnitř a vžít se tak do kůže astronautů, kteří se zapsali do dějin lidstva.

Exponát je reálným modelem lunárního modulu Eagle v měřítku 1:1. Vzhledem k jeho velikosti (výška 8 metrů a základna 9 x 9 metrů) bude instalován před vstupem do planetária. Zvenčí si jej tak budou moci zdarma prohlédnout návštěvníci Stromovky, zevnitř bude modul vzhledem k omezené kapacitě přístupný pouze návštěvníkům planetária se speciální vstupenkou.

ČTĚTE TAKÉ: Pražská muzejní noc se blíží. Vstupné do muzeí a galerií bude opět zdarma

Nepřehlédněte