MagazínTomáš Marný21. června 20193 minuty čtení

Nejlepší drinky tohoto léta? Gin a tonik v nových podobách

Gin, destilát, který zachutnal už královně Viktorii, zažívá v posledních letech renesanci. Zároveň v kombinaci s tonikem tvoří skvělý letní drink. Patříte mezi ty, kdo propadli chuti osvěžující kombinace ginu s tonikem? Letošní léto přináší do této nesmrtelné kombinace opět nové trendy.

Gin, jehož základem jsou jalovcové bobule, můžete koupit v desítkách různých variant. S ochucenými nebo ovoněnými giny se setkáte v nejlepších barech a jednoduché koktejly zůstávají nesmrtelné. Tradiční kombinace 1 díl ginu, 2 díly toniku a řez citronu neurazí, objevují se ale zcela nové kombinace. Populární je pití ginu s řezem salátové okurky, která dodá velmi osvěžující chuť. K této kombinaci přímo vybízí gin Hendrick’s a rozhodně stojí za vyzkoušení. Trendu si všimla firma Schweppes a v letošním roce přichází na trh s okurkovým tonikem. Měl by být k dostání i u nás.

ČTĚTE TAKÉ: Kofein může i zabíjet. Bezpečná dávka je pro každého individuální

Marmeládu nejen k snídani

Máte-li chuť na jemnější koktejl, pak můžete do vašeho gin-toniku přidat lžičku pomerančové marmelády. Výborná je i kombinace čerstvého fíku a fíkového džemu. K tomu se skvěle hodí třeba španělský Larios gin. Kombinaci s pomerančovou marmeládou klidně doplňte celou skořicí nebo trochou muškátového oříšku. A tu s fíkovým džemem pak snítkou rozmarýnu.

Trendem tohoto léta je pak pití gin-toniku v kombinaci s malým bobulovým ovocem, jako jsou maliny, jahody nebo ostružiny. Nejde o žádnou kombinaci jahod se šlehačkou, ale pořádný koktejl, který si zachovává svou osvěžující chuť. Žádné sirupy nebo cukry se nenosí.

Kořeněné giny jako Bulldog nebo Mombasa jsou vynikající s čerstvými jahodami nakrájenými na plátky. A přidat můžete čerstvě mletý barevný nebo růžový pepř. K bylinným ginům, které zastupuje třeba prémiový Botanist se pak skvěle hodí kombinace malin, které v nápoji zlehka rozmačkáte. Přidat opět můžete snítku rozmarýnu nebo citronového tymiánu a tonik volte jemnější, třeba Mediterranean.

2019? Jen růžová to může být!

Na trhu se objevil i nový gin lehce růžové barvy s příznačným názvem Pinkster. Marks & Spencer jej dokonce začalo na palubách letadel British Airways pro toto léto nabízet s rozmačkaným lesním ovocem. Pokud tedy poletíte do Londýna, určitě jej vyzkoušejte. A ke klasickém Beefeateru nebo Bombay Sapphire, které jsou u nás nejpopulárnější, klidně přidejte pár lístků čerstvé máty a lehce rozmačkané ostružiny, dostanete tak skvělý drink na letní večer.

ČTĚTE TAKÉ: Ranní káva nalačno může způsobit vážné zdravotní problémy

A pokud se vám nechce experimentovat a raději to necháte profesionálům, pak určitě vyrazte právě do Londýna. Každý lepší hotelový bar má v nabídce nepřebernou zásobu jak kvalitních ginů, tak především zajímavých toniků, které u nás bohužel nekoupíte. Ochutnat tak můžete kombinace se zeleným jablkem, rozmarýnem nebo bezovou šťávou. Třeba Lobby bar hotelu Hilton Bankside nedaleko známého mrakodrapu The Shard nabízí až 100 druhů originálních ginů.

Nepřehlédněte