LifestyleTereza Běhalová29. května 20192 minuty čtení

Zdánlivě banální slova, která mohou rozbít manželství

Odborníci na vztahy se shodují, že pro spokojené soužití dvou lidí je základním předpokladem dobrá komunikace. Pokud vám na vztahu záleží, měli byste se snažit pozitivně rozvíjet konverzaci a zároveň se vyhnout několika velmi toxickým slovům.

Známé přísloví říká, že kde nic není, ani smrt nebere. Pokud je tedy komunikace dvou partnerů na bodu mrazu, svazek nemá šanci na přežití.

ČTĚTE TAKÉ: Umění stanovit osobní hranice. Základní průvodce autentickým životem

Jedno indiánské přísloví zase praví, že vyřčené slovo a vystřelený šíp nelze nikdy vrátit. Slova mohou hodně ublížit, takže ten, komu na vztahu skutečně záleží, by si měl dávat dobrý pozor, aby svého protějška nezranil.

Kvůli nulové nebo špatné komunikaci se řada manželských párů ocitá ve vztahových poradnách. K rozchodu ale mohou přispět i některá slova, která vypadají zdánlivě neškodně.

Prvním takovým je slůvko „nikdy“. Pokud ho v rámci partnerské komunikace používáme často a pravidelně, dáváme druhému najevo, že pro nás není příliš dobrý a vlastně ani neexistuje žádná šance na zlepšení. Takový člověk pak ale nemá důvod, aby ve vztahu s námi nadále setrvával.

– Ty mi prostě nikdy nemůžeš udělat taky jednou radost.
– Ty se snad nikdy nezměníš.
– Nikdy mi neříkáš, že mě máš rád.

ČTĚTE TAKÉ: Rodina věznila dívku v prasečím chlévě. Strávila tam patnáct let

Stejně nebezpečné je citoslovce „vždy“. Opět jím partnerovi vyjadřujeme, že on ten špatný, nic nedělá dobře a opakuje stále stejné chyby dokola

– Ty musíš mít vždycky poslední slovo!
– Ty víš vždycky všechno nejlíp!
– Ty vždycky řekneš nějakou úplnou blbost!

A vyhněte se také častému používání slova „ale“ na začátku odpovědi či reakce. Působí manipulativně a v podstatě neguje vše, co vám chtěl protějšek sdělit. Tím je opět postaven do role toho „horšího“.

– OTÁZKA: Pojedeme letos na dovolenou?
– ODPOVĚĎ: Ale ty přece nesnášíš válení u moře!

Rozpad vztahu vás zřejmě potká i v případě, že až příliš často šermujete slovy „rozvod“ nebo „rozchod“ a snažíte se tak manupulací dosáhnout svého cíle.

Nepřehlédněte