MagazínKlára Dvořáková2. června 20192 minuty čtení

Nedaří se vám usnout? Možná za to může jídlo

Před spaním se nepřecpávat, vynechat kávu, černý čaj a energetické nápoje. To jsou zásady, které všichni tak nějak známe a snažíme se je dodržovat. Věděli jste ale, že i rajčata mohou způsobit nekvalitní spánek? Přinášíme vám přehled šesti potravin, kvůli kterým se „dorůžova“ rozhodně nevyspíte.

Rajčata

Pálí vás před spaním žáha? Na vině může být vaše večeře. Zejména pokud patříte mezi milovníky těstovin s rajčatovou omáčkou, pizzy a dalších pokrmů s vysokým obsahem rajčat. Ty totiž, stejně jako citrusové plody, obsahují velké množství kyselin, které mohou podráždit žaludek. Své oblíbené rajčatové jídlo si tedy dejte raději už k obědu.

ČTĚTE TAKÉ: Spící prorok Edgar Cayce. V tranzu léčil lidi a odhaloval tajemství reinkarnace

Ostrá jídla

Stejně jako rajčatové pokrmy, i pikantní jídla je lepší sníst už k obědu. Mohou totiž způsobovat jícnový reflux, obzvlášť pokud si hned po jídle půjdete lehnout. Řada lidí má navíc po ostrých a pálivých pokrmech noční můry.

Příliš mnoho soli

Voda je základ. Pokud jste dehydratovaní, vaše nosní sliznice a ústa v noci vysychají a zvyšuje se tak pravděpodobnost chrápání, což kvalitě spánku neprospívá. K tomu se můžou přidat křeče ve svalech a na nekvalitní spánek je zaděláno. Jednou z nejdůležitějších zásad, co se hydratace týče, je tedy logicky dostatečné pití čisté vody. Dalším pravidlem je vyhýbat se pokrmům s vysokým obsahem solí. To znamená vynechat z jídelníčku průmyslově zpracované potraviny (např. polévky z konzervy), sójovou omáčku, chipsy, slané oříšky apod.

Tmavá čokoláda

O špatném vlivu kofeinu na spánek víme všichni. Věděli jste ale, že vašemu spánku může škodit i hořká čokoláda? Ta sice obsahuje spoustu antioxidantů, ale také kofein, který má stimulační účinky. A to je to poslední, co bychom před spaním chtěli. Čím vyšší je procento kakaové hmoty, tím vyšší je i obsah kofeinu.

Sladkosti

Sladkosti po večeři sice potěší mlsné chuťové pohárky, přesto je lepší je vynechat. Jednoduché cukry totiž způsobují, že budete spát mnohem kratší dobu, než byste potřebovali. Zároveň se zvyšuje šance, že vaše unavené tělo ráno opět zatouží po jednoduchých cukrech a vy se tak rázem ocitnete v začarovaném kruhu.

ČTĚTE TAKÉ: Jed jménem rafinovaný cukr. Proč nám škodí a čím ho nahradit

Alkohol

Na rozdíl od čokolády vám alkohol usnout pomůže. Na druhou stranu však snižuje jeho kvalitu. Alkohol v krvi způsobuje dehydrataci, buzení během noci a také může zhoršit chrápání. Pokud si po večeři dáváte víno a budíte se nevyspalí, dejte si od tohoto svého zvyku týden až dva pauzu. Jestli si však chcete večeři užít i s alkoholem, učiňte tak minimálně s odstupem tří až pěti hodin před ulehnutím do postele.

Nepřehlédněte