MagazínTereza Běhalová28. května 20191 minuta čtení

Hrst ořechů denně může zachránit život

Odhadem stovky tisíc lidí v Česku mají zvýšenou hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi, ale jen málokdo z nich o tom ví. Překvapivou diagnózou lékaři většinu pacientů nepříjemně zaskočí. Podle amerických vědců se ale vysokému cholesterolu dá velmi snadno a účinně předcházet.

Lidé, kterým je zjištěna zvýšená hladina cholesterolu v krvi, musí okamžitě provést změny v životním stylu a ve stravovacích návycích.

ČTĚTE TAKÉ: Levná a chutná jídla z brambor. Recepty, které budete chtít hned zkusit

Vědci z Kalifornie zjistili, že poměrně snadným a velmi účinným krokem při prevenci i léčbě může být zařazení ořechů na každodenní jídelníček. Řada pokusů s osobami trpícími zvýšenou hladinou nebezpečného cholesterolu v krvi ukázala, že výrazně může pomoci jíst každý den jednu hrst nesolených ořechů.

Podle studie zveřejněné v American Journal of Clinical Nutrition se lidem, kteří denně snědli 40 gramů vlašských ořechů po dobu jednoho měsíce, snížil celkový cholesterol o 9,3 procent. Podobné výsledky byly zaznamenány i v případě kešu oříšků a mandlí.

Při léčbě vysokého cholesterolu se velmi osvědčují i potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Ta totiž umí zpomalit proces vstřebávání cholesterolu z některých potravin.

Zvýšená hladina cholesterolu je jednou z hlavních příčin onemocnění srdce a cév – zejména mozkové mrtvice, srdečního infarktu i ischemické choroby dolních končetin. Právě tyto choroby jsou každoročně příčinou téměř poloviny úmrtí v Česku.

ČTĚTE TAKÉ: Spaghetti Aglio e Olio: Chuť italské jednoduchosti

Nepřehlédněte