NázoryKristián Vích22. května 20192 minuty čtení

Komentář: Stal se zázrak? Našlo se 8,6 miliard korun, o nichž nikdo neměl ani tušení

Andrej Babiš oznámil v pondělí ohromující zprávu. Ve státní kase se zničehonic našlo 8,6 miliardy korun. Zatím není jasné, kde byla tato horentní suma celou dobu schovaná. Premiér se ale pět dní před volbami do europarlamentu rozhodl, že peníze použije na navýšení rodičovského příspěvku.

„Našli jsme 8,6 miliardy korun na zvýšení rodičovského příspěvku,“ napsal v pondělí na svůj Facebook ministerský předseda Babiš. A přidal k tomu symbol české vlajky. Zpráva, která jistě potěší nastávající rodiče. Kde ale tyto peníze doteď byly schované? Nabízí se tři různá vysvětlení.

ČTĚTE TAKÉ: Farmářské trhy budou povoleny. Pořadatelé ale musí zajistit dodržování pravidel

1. Stal se zázrak

Existují věci mezi nebem a zemí. Zaznamenány jsou případy jasnovidců, levitujících předmětů, záhadných zmizení ale i nenadálých zjevení. Nález více než 8 miliard korun bezesporu patří mezi ně. O věci by měl být uvědoměn Vatikán, aby papež mohl zázrak uznat. Ministerstvo financí by se následně stalo poutním místem pro věřící z celého světa.

2. Někdo je zřejmě neschopný

Andrej Babiš říká, že stát se má řídit jako firma. Pokud tedy najednou ve státní kase objevil zastrčených 8,6 miliard korun, o nichž dosud neměl ani tušení, ukazuje to, že je naprosto mizerný manažer a v účetnictví má neskutečný bordel. V normální firmě by za takový přešlap na hodinu letěl.

3. ANO si kupuje hlasy voličů

Do voleb zbývá pár dní a porážka hnutí ANO pro Andreje Babiše z různých důvodů nepřipadá v úvahu. Proč si tedy nekoupit přízeň nerozhodnutých voličů? Aspoň si budou myslet, že se opravdu „maká“ pro lidi.

Facebook Andreje Babiše

40 miliard Kč

Takový je plán schodku státního rozpočtu na rok 2020. Tyto peníze budou muset zaplatit daňoví poplatníci v budoucnu a Česko tak bude v příštím roce žít na dluh.

ČTĚTE TAKÉ: Turistů v Praze během nouzového stavu výrazně ubylo

Současná vláda utrácí vypůjčené peníze za vyšší důchody, slevy na jízdné nebo vyšší rodičovský příspěvek na úkor většího objemu investic do budoucna (výzkum, inovace, infrastruktura). A nejnověji chce razantně osekat dotace na sociální práci, která pomáhá například ohroženým dětem či starým a těžce nemocným lidem – ti totiž v eurovolbách, ale nejspíš ani v příštích parlamentních volbách volit nepůjdou. Pro vládu Andreje Babiše proto zřejmě nejsou tak důležití, jako ostatní.

Je Andrej Babiš populista? Názor si musí každý udělat sám.

Nepřehlédněte