LifestyleTereza Běhalová21. května 20192 minuty čtení

Poznat narcise můžete na první pohled. Prozradí ho obočí

Miloš Zeman, Donald Trump, Marilyn Monroe, Leonid Brežněv, Simon Cowell nebo Madonna. Všechny zmíněné osobnosti spojuje jeden společný rys – husté nebo výrazné obočí. Kanadští psychologové prokázali, že tito lidé mohou mnohem častěji trpět narcistickou poruchou osobnosti.

Narcismus se projevuje přehnanými představami jedince o vlastní důležitosti a privilegovanosti, arogantním chováním, nedostatkem empatie a vyžadováním nepřiměřeného obdivu okolí. Typický narcis se opájí vlastními úspěchy, mocí a krásou, přičemž druhé lidi využívá jen k dosahování vlastních cílů.

ČTĚTE TAKÉ: Čím trpěl Antonín Dvořák před smrtí? Domněnku potvrdil vědecký rozbor

Obočí prozradí mnohé

K překvapivému zjištění dospěli kanadští výzkumníci. Skupině dobrovolníků, složené z mužů i žen, nejprve pokládali nejrůznější otázky týkající se jejich osobnosti. Tím získali vzorek zástupců z celého narcistického spektra – od nulových až po plnohodnotné narcisy. Následně vyfotografovali jejich neutrální tváře a snímky ukázali druhé skupince lidí.

Hodnotitelé dokázali na základě fotografií s velkou mírou přesnosti rozlišit egocentriky od tzv. „skromných lidí“. Velkým vodítkem jim přitom byla míra hustoty obočí, případně nápadnost úpravy. Lidé tápali, když měli hodnotit podobizny lidí s vyretušovaným obočím, případně odhadovali zcela opačně, když jim byla předložena fotomontáž egocentrika s falšeným „neegocentrickým” obočím.

Významnou roli obočí při odhadování osobnosti potvrdil i druhý pokus. Psychologové lidem ukázali pouze obrázky samotných obočí, na jejichž základě byli dotázaní rovněž schopni narcise odhalit. I zde bylo určování velmi přesné. Podle všeho to tedy vypadá, že lidé s narcistickou poruchou osobnosti rádi nosí výraznější obočí, nebo si ho sami záměrně upravují tak, aby přitahovalo zraky ostatních.

„Narcisové milují pozornost a obdiv. Pravděpodobně si sami pěstují výrazné rozpoznatelné obočí, aby si jich lidé hned všimli, poznali je a zapamatovali. Zároveň tak zvyšují svou přitažlivost,“ říká vedcoucí výzkumu Miranda Giacomin.

ČTĚTE TAKÉ: Rozvod rodičů poznamená člověka celoživotně, potvrdila studie

Obočí jako známka atraktivity

„Narcistické osobnosti se chovají agresivně, když přistupují k potenciálním partnerům, a velmi se užívají, když se jim daří získat spousta krátkodobých známostí. A právě výrazné obočí jim v sexuální atraktivitě značně pomáhá,“ uzavírá Giacomin.

Hustější a výraznější obočí u obou pohlaví bývá spojováno se sexuální atraktivitou. Pro mnoho lidí jsou právě tito jedinci podvědomě nejpřitažlivější a snaží se s nimi navázat partnerský vztah. Pokud ale zrovna narazíte na narcise, může to být problém.

Nepřehlédněte