Pražské zprávyPražskýDEN.cz15. května 20192 minuty čtení

Pražská zoo v očekávání. Příští rok se narodí dvě sloní mláďata

Zoologickou zahradu hl. m. Prahy nejspíš v příštím roce čeká dvojnásobná radost. Max a Rudi, první sloní mláďata počatá i narozená v Praze, by měli získat sourozence. Jejich matky Janita a Tamara, původem ze Srí Lanky, jsou totiž opět březí. Otcem obou očekávaných mláďat je Ankhor, původem z Barmy.

„Samozřejmě bych to velmi nerad zakřikl, ale pokud vše půjde, jak má, slůňata by se s největší pravděpodobností mohla narodit na přelomu března a dubna příštího roku. Vzhledem k tomu, že už máme Maxe a Rudiho, tentokrát bych si přál alespoň jednu holku,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

ČTĚTE TAKÉ: Neskutečná radost! Gibonům v pražské zoo se narodilo mládě

Délka březosti u asijských slonů činí cca 22 měsíců a páření s Ankhorem proběhlo u obou samic na přelomu května a června loňského roku. Hraniční doba březosti je však ovlivněna různými faktory a může se prodloužit či zkrátit o týdny až jeden měsíc. Důležité teď bude hlídat například správnou váhu slonic, protože kdyby příliš přibraly, mohlo by hrozit, že mláďata budou moc velká.

Obě očekávaná mláďata byla v den vyšetření živá a bez abnormalit. Na fotografii ultrazvukový snímek z vyšetření Janity. Foto: Roman Vodička, Zoo Praha

„24. dubna jsme provedli ultrazvukové vyšetření slonic Tamary a Janity. Mláďata byla v den vyšetření živá a bez abnormalit,“ potvrzuje veterinář Zoo Praha Roman Vodička a dodává: „Stejně tak samice vypadají dobře, vše má tedy zatím standardní průběh.“

Zoo Praha chová slony od roku 1933 a v současnosti v ní návštěvníci mohou vidět sedm slonů indických. Obývají Údolí slonů, otevřené v březnu 2013, a to díky podpoře hl. m. Prahy i příspěvkům od tisíců lidí. Historicky první slůně, které se v pražské zoo narodilo a také tam bylo počato, přišlo na svět 5. dubna 2016 a dostalo jméno Maxmilián (Max). Jeho matkou je Janita. Rudolf (Rudi) se narodil o půl roku později Tamaře.

Nepřehlédněte