ZajímavostiTereza Běhalová13. května 20193 minuty čtení

Více peněz i lepší vztahy. Umístění postele může ovlivnit kvalitu života

Stává se vám, že se často probouzíte neodpočatí a unavení, přestože spánku věnujete dostatečně dlouhou dobu a dodržujete všechny zásady spánkové hygieny? Tento problém může způsobovat i zdánlivě taková „banalita“ jako je umístění postele v ložnici. Na kterou světovou stranu je nejvhodnější usínat?

V posteli strávíme skoro třetinu života. Kvalita spánku má přitom přímý vliv na zbylé dvě třetiny. Jak ale zařídit ložnici tak, abychom se v ní cítili dobře a každé ráno se probouzeli svěží a odpočatí? Odpověď nabízí tradiční čínské učení feng-šuej, které se zabývá vztahem člověka a jeho životního prostoru v čase.

ČTĚTE TAKÉ: Pozor na spolknuté předměty. Baterie a magnety mohou být pro děti smrtelně nebezpečné

Pokud je to alespoň trochu možné, postel se snažte situovat do středové osy celého bytu. V ložnici se snažte vyvarovat všech rušivých elementů jako jsou elektronická zařízení, zrcadla a lesklé plochy. Ty totiž mohou deformovat tok životně potřebné energie. Řiďte se pravidlem, že méně je více a šetřete dekoracemi. V ložnici se například nedoporučují ani květiny.

Pamatujte, že postel by neměla být v přímé linii s dveřmi a už vůbec ne pod oknem. Podle feng-šuej má být ukotvena ke zdi, zároveň ale musí zůstat přístupná z obou stran. Problematický je u postele úložný prostor, protože věci v něm uložené brání proudění energie čchi. Další důležitou zásadou je výběr správné orientace postele a tím i směřování hlavy při spánku.

Na kterou světovou stranu umístit postel

Orientace postele a hlavy na sever se doporučuje zejména u malých dětí a u starších lidí trpících problémy s nespavostí. Energie této světové strany dlouhodobě přináší klid a pocit bezpečí.

Pokud vaše hlava směřuje k jihu, pak se pravděpodobně moc dobře nevyspíte. Jih způsobuje časté noční buzení, takže ráno se můžete cítit unavení, rozlámaní a podráždění. Krátkodobě ovšem povzbuzuje vášeň a přitažlivost.

ČTĚTE TAKÉ: Sezóna medvědího česneku za dveřmi. Při sběru dávejte pozor na dvě věci

Východní poloha je vhodná pro mladé lidi, kteří momentálně pracují na budování kariéry a zároveň se snaží najít ideální uspořádání vlastního života. Východ dodává pocit jistoty a naděje ve světlé zítřky.

Orientace na západ je zřejmě nejvhodnější. Váš spánek bude velmi kvalitní a uspokojivý. A ačkoliv to může znít zvláštně, po několika měsících se dostaví i zlepšení v oblasti finančních příjmů a milostného života. V dlouhodobém horizontu ovšem západ vede k postupné lenosti, a tak se doporučuje čas od času přesměrovat postel k energetičtějším polohám.

ČTĚTE TAKÉ
Příliš spánku škodí. Vědci zjistili, kolik hodin denně je ideální stav

Severovýchodní strana je krátkodobě vhodná zejména pro lidi trpící nedostatkem motivace. Pokud se nacházíte v útlumové životní fázi, měla by vám pomoct. Protože se však jedná o poměrně agresivní polohu, nedoporučuje se její praktikování dlouhodobě. Vhodný je naopak jihovýchod. Ten zaručuje nárůst kreativity a nemalé budoucí zisky. Zároveň podporuje aktivní růst a tím pádem i neméně aktivní život.

Jihozápadní poloha zpočátku zaručuje přiliv klidné energie, časem ale může způsobit ztrátu životní rovnováhy a vést k všeobecné nestabilitě depresivním stavům. Pokud postel nasměrujete k severozápadu, probudí se ve vás vůdčí osobnost. Tato poloha je zároveň spojena s delším a hlubším spánkem. Vhodná je hlavně pro starší.

Je jasné, že ne každá ložnice svou dispozicí umožňuje řídit se všemi zmíněnými zásadami. Pokud se ale pokusíte alespoň část z nich uvést ve vaší ložnici do praxe, už za pár dní byste měli začít pozorovat první náznaky zlepšení.

Nepřehlédněte