Kam vyrazitKristián Vích7. května 20191 minuta čtení

Petřínská rozhledna bude jeden večer zářit červenou barvou

Praha se letos připojí k celosvětovým oslavám Mezinárodního dne světla. Petřínská rozhledna se ve čtvrtek 16. května po setmění rozzáří červenou barvou.

16. květen byl vyhlášen organizací UNESCO v roce 2017 Mezinárodním dnem světla „Day of Light“. Jeho cílem je připomenout široké veřejnosti nezastupitelnou úlohu světla, kterou hraje dnes v mnoha oblastech.

ČTĚTE TAKÉ: Červeně zářící Petřínská rozhledna upozorní na vážné krevní onemocnění

Tento den připomíná výročí vůbec prvního rozsvícení laseru na světě jeho konstruktérem Theodorem Maimanem 16. května 1960.

V historii laseru, který je dokonalým příkladem toho, jak vědecký objev může celé společnosti přinést revoluční výhody, hráli čeští vědci vždy významnou roli. Po USA a Sovětském svazu jsme byli třetí zemí, která měla vlastní laser už v roce 1962.

Při příležitosti Mezinárodního dne světla, který bude oslavou světla a všech jeho možností užití včetně umění a kultury, proběhnou opět zajímavé akce v mnoha zemích po celém světě

Foto: Technologie hl. m. Prahy

„Celá naše společnost světlem doslova žije. To byl také jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli alespoň symbolicky také připojit k této akci a slavnostně červeně nasvítíme Petřínskou rozhlednu. Nové dynamické LED osvětlení ještě toto nasvícení umocní,“ dodává Tomáš Novotný, místopředseda představenstva Technologie hlavního města Prahy, a.s.

ČTĚTE TAKÉ: SIGNAL festival začíná. Praha se následující čtyři večery rozzáří

Nepřehlédněte