Pražské zprávyKristián Vích3. května 20191 minuta čtení

Kašna u Národního muzea svítí barevně. Světelná show je k vidění každý večer

Společně s Historickou budovou Národního muzea prošla rekonstrukcí i jedna z nejkrásnějších kašen v Praze. Na 1. máje večer se rozzářila barvami a poprvé v historii bude tato světelná show k vidění pravidelně.

Národní muzeum letos založilo tradici každoročního jarního spouštění unikátní fontány před Historickou budovou. Ta se ve středu 1. května večer poprvé v historii rozzářila barvami.

ČTĚTE TAKÉ: Bitvu na Bílé hoře připomíná nová výstava Národního muzea. K vidění je online

Tříminutová světelná show je nyní k vidění každý den po jednadvacáté hodině v půlhodinových intervalech, a to až do konce října.

V rámci rekonstrukce bylo do kašny instalováno 37 světel, která jsou dynamicky řízena a v základním módu umožňují vytvořit až 20 tisíc různých barevných kombinací.

Unikátní kašna byla dokončena 29. srpna 1890. Jednou z dominant vodního díla je bronzový chrlič vody s maskou lva. Jeho autorem je pravděpodobně sochař Bohuslav Schnirch, který zároveň vytvořil celou řadu ozdobných prvků nejen pro Národní muzeum.

Originální nádrže byly zhotoveny z královéhradeckého pískovce a z korsické červené žuly, kterou ale při rekonstrukci v roce 1995 nahradila červená žula ze Skandinávie.

ČTĚTE TAKÉ: Čím trpěl Antonín Dvořák před smrtí? Domněnku potvrdil vědecký rozbor

Nepřehlédněte