MagazínTereza Běhalová5. dubna 20191 minuta čtení

Ukládáte ovoce a zeleninu do mrazáku? Vědci zkoumali, jak to ovlivní výživové hodnoty

Maliny jsou jedním z nejčastějších druhů ovoce, které lidé uchovávají v mrazáku.

Zamrazování je jedním z tradičních způsobů uchovávání potravin. Do mrazáku můžeme na později uschovat téměř cokoliv – od masa přes pečivo až po sezónní ovoce a zeleninu. Co ale mráz s potravinami udělá? Je možné, že dojde ke snížení výživových hodnot?

Mnozí lidé věří, že mražené ovoce má v porovnání s čerstvým mnohem méně vitamínů a minerálů. Vědci z Kalifornské univerzity se proto rozhodli zjistit, nakolik je tato pověra pravdivá.

ČTĚTE TAKÉ: Nemocný muž obtěžuje zápachem obyvatele domu. Odpadky z popelnic si nosí do bytu

Tým doktora Aliho Bouzariho provedl studii založenou na srovnání obsahu vitamínů u celkem 8 druhů čerstvého a mraženého ovoce a zeleniny. Mezi vybranými vzorky byly ty, které lidé zamrazují nejčastěji – kukuřice, brokolice, špenát, mrkev, hrášek, zelené fazolky, jahody a borůvky

Vědecké bádání přineslo poměrně zajímavé výsledky. Proces zamrazení měl na zmíněné druhy zeleniny a ovoce pouze velmi malý vliv. U některých vzorků bylo dokonce zaznamenáno zvýšení nutričních hodnot.

Například mražená brokolice vykazovala po zamražení vyšší obsah vitamínu B, než když byla čerstvá. Stejně tak u kukuřice, zelených fazolek a borůvek se objevily vyšší hodnoty vitamínu C než u čerstvých vzorků. K poklesu hodnot došlo naopak u hrášku.

Vědce také zajímalo, jak mráz změní obsah vlákniny a minerálů, jako je vápník, hořčík, zinek nebo železo. Ukázalo se, že žádné změny v tomto ohledu po rozmrazení testovaných druhů ovoce a zeleniny nenastaly.

ČTĚTE TAKÉ: Špatná péče o zuby může vést k cukrovce, mrtvici i rakovině, ukazují výzkumy

Nepřehlédněte