Pražské zprávyPražskýDEN.cz28. března 20192 minuty čtení

Kam vyhodit vysloužilé pneumatiky? Do popelnice ani do příkopu nepatří

V pondělí 1. dubna končí povinnost mít nasazené zimní pneumatiky. Řada řidičů po výměně zimního obutí za letní řeší klasickou otázku: Kam s ním? Nejjednodušší možnost představuje takzvaný zpětný odběr. Pražané se také mohou obrátit na sběrné dvory. Automobilové pneumatiky by v žádném případě neměly končit v popelnici ani v příkopu u silnice.

Zpětný odběr znamená, že výrobci, distributoři i pneuservisy mají povinnost odebírat vysloužilé pneumatiky. Jejich odevzdání v místě zpětného odběru tak představuje nejjednodušší způsob ekologické likvidace. Alternativou je odvoz pneumatik do jednoho z pražských sběrných dvorů.

ČTĚTE TAKÉ: Piráti mají s Prahou velké plány. Chtějí vysázet milion nových stromů

„Prosíme Pražany, aby neházeli nepotřebné pneumatiky do popelnic na směsný nebo do kontejnerů na tříděný odpad,“ apeluje na pražské řidiče tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Odložení jedné pneumatiky z osobního automobilu v jednom ze sedmi sběrných dvorů Pražských služeb přijde na 61 korun. Vlastníci nákladních vozů zaplatí bez jedné koruny dvojnásobek. Ceny ve sběrných dvorech, které neprovozují Pražské služby se mohou lišit. Podle informací pražského magistrátu se částky pohybují v rozmezí 25 až 100 korun za kus.

Pražané loni odevzdali 256 tun pneumatik 

Ve sběrných dvorech provozovaných Pražskými službami skončilo v loňském roce 115 tun starých automobilových pneumatik. Další sběrné dvory hlavního města pak sesbíraly 164 tun tohoto odpadu.

„Největší nápor zažívají naše sběrné dvory vždy na začátku a na konci zimní sezony. V loňském roce jsme sebrali nejvíce starých pneumatik v květnu,“ dodává Mana.

ČTĚTE TAKÉ: Pražané hojně navštěvovali sběrné dvory i během nouzového stavu

Recyklace a ekologická likvidace pneumatik je úkolem specializované firmy. Pražské služby proto neevidují typy jednotlivých pneumatik. Obecně prý ale převažuje obutí osobních a užitkových aut s maximální hmotností do 3 500 kilogramů.

Vysloužilé pneumatiky se z převážné většiny dále využívají ve stavebnictví, případně také jako technické zabezpečení skládek odpadů.

Nepřehlédněte