Kam vyrazitPetra Domašínská19. března 20192 minuty čtení

Den otevřených dveří ČHMÚ ukáže, jak se předpovídá počasí

U příležitosti Světového dne vody a Světového meteorologického dne pořádá Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) Den otevřených dveří. V sobotu 23. března 2019 od 9 hodin se pro veřejnost již tradičně otevřou pobočky ČHMÚ v pražských Komořanech a Libuši. Navštívit ale můžete i další profesionální meteorologické stanice a observatoře po celé České republice.

Pobočky a ostatní pracoviště ČHMÚ představí široké spektrum svých činností. Na vlastní oči se tak přesvědčíte, že to zdaleka není jen o předpovědi počasí.

ČTĚTE TAKÉ: Podolská vodárna o víkendu pořádá Den otevřených dveří. Vstupné je zdarma

V letošním roce oslaví Český hydrometeorologický ústav 100 let měření. Návštěvníci tak budou mít možnost seznámit se s moderní technikou a přístroji na měření a zároveň je porovnat s těmi z dávné historie. Pracovníci ČHMÚ také ukáží, jak probíhá příprava a tvorba předpovědi počasí, a zodpoví případné dotazy.

Specialitou Dne otevřených dveří bude vypuštění meteorologického balónu s radiosondou v Observatoři v Praze-Libuši. Pokud se vydáte navštívit Observatoř Milešovka, čeká na vás nejen krásný výhled, ale i obsáhlé povídání o historii měření na nejvyšší hoře Českého středohoří. V sídle ČHMÚ v pražských Komořanech bude ve spolupráci s Armádou ČR k vidění mobilní hydrometeorologická souprava OBLAK.

Akce se koná v sobotu 23. března 2019 od 9:00 hod. Poslední návštěvníci budou vpuštěni ve 14:00 hod. Vstup je zdarma. Den otevřených dveří se netýká meteorologických stanic Karlov a Klementinum, Solární a ozonové observatoře v Hradci Králové a stanic na letištích.

Nepřehlédněte