Pražské zprávyKristián Vích18. března 20192 minuty čtení

Promenáda v Riegrových sadech bude připomínat zavražděného primátora polského Gdaňsku

Výhled na centrum Prahy z Riegrových sadů.

Na začátku letošního roku tragicky zemřel primátor polského Gdaňsku Pawel Adamowicz. V polovině ledna ho na veřejné charitativní akci napadl útočník s nožem. Pražský primátor Zdeněk Hřib proto navrhl najít místo v Praze, které by památku zavražděného polského primátora připomínalo. Po konzultacích s polskou velvyslankyní a polským ministerstvem zahraničních věcí byla vybrána cesta v Riegrových sadech, která by nově měla nést název Promenáda Pawla Adamowicze.

Cesta se nachází v docházkové vzdálenosti od ulice Polská a Chopinova na Vinohradech. Místopisná komise již začala chystat podklady pro projednání nového názvu městskou radou.

ČTĚTE TAKÉ: Památník letců z 2. světové války na ruzyňském letišti dostal novou podobu

Během Adamowiczova řízení města byla na počest bývalého prezidenta České republiky Václava Havla v roce 2011 pojmenována jedna z ulic Gdaňsku Alejí Václava Havla. Adamowicz vyznával liberální hodnoty společnosti, bojoval proti útlaku menšin a měl silnou občanskou podporu.

„Je mi ctí, že jsme se shodli právě na této promenádě v Riegrových sadech, ze kterých je malebný výhled na celou historickou a stověžatou Prahu, Petřínskou rozhlednu, Malou Stranu a Hradčany. Věřím, že byla vybrána dostatečně důstojná lokalita, hodná odkazu tak významného liberálního politika a primátora města, který za sebou zanechal hluboký společenský a lidskoprávní odkaz,“ řekl pražský primátor Zdeněk Hřib.

Jak zdůraznila nová primátorka Gdaňsku Aleksandra Dulkiewicz, realizace politického odkazu Pawla Adamowicze je pro ni velmi důležitá. S bývalým primátorem spolupracovala řadu let a proto chce, aby polské město nadále zůstalo skutečným společenstvím, v návaznosti na jeho knihu Gdaňsk jako společenství.

„Ceremoniální odhalení nové promenády je pak plánováno na 4. června, kdy uplyne rovných 30 let od zásadního volebního úspěchu polského demokratizačního hnutí Solidarita v tamním Sejmu,“ řekl Martin Churavý, vedoucí oddělení zahraničních vztahů a protokolárních záležitostí Magistrátu hl. m. Prahy. Zároveň dodal, že Praha při té příležitosti pozve novou gdaňskou primátorku na oficiální návštěvu.

ČTĚTE TAKÉ: Praha reviduje dohodu o spolupráci s čínským Pekingem. Chce vypustit větu o politice jedné Číny

Nepřehlédněte