LifestyleTereza Běhalová18. března 20192 minuty čtení

Dopřejte si kvalitní spánek. Stačí dodržovat správné zásady a ráno budete jako znovuzrození

Kvalita spánku se výrazně podepisuje i na kvalitě života.

Potíže se spánkem trápí přes 40 % populace. Řada lidí nemůže vůbec usnout, během noci se často budí a nespí dostatečně tvrdě. Pro mnohé je v takové situaci nejjednodušším řešením vzít si prášek proti nespavosti. Odborníci ale varují, že to není ideální cesta. Na lécích totiž může vzniknout silná závislost. Co tedy dělat, abyste se dobře vyspali?

Potřeba spánku je u každého jedince individuální. Uvádí se, že dospělý člověk by měl denně spát přibližně 6-8 hodin. Pokud našemu tělu dlouhodobě nedopřáváme dostatečný odpočinek, výrazně se to podepíše na fyzickém i duševním zdraví. Jaké jsou tedy nejdůležitější zásady správné spánkové hygieny?

ČTĚTE TAKÉ: Vyznejte se v sójových omáčkách. Některé mohou být zdraví škodlivé

Už od pozdního odpoledne (přibližně 4 až 6 hodin před usnutím) vůbec nepijte kávu, černý čaj, colu nebo různé energy drinky. Pití těchto nápojů omezte už během dne. Kofein sice dokáže povzbudit, ale kvalitu spánku výrazně zhoršuje. To samé platí i o alkoholu.

Podobné povzbuzující účinky jako kofein má i nikotin, před spaním tedy rozhodně nekuřte. Večer již vynechte těžká jídla, poslední pokrm zařaďte 3 až 4 hodiny před ulehnutím. Kvalitě spánku prospěje krátká procházka po večeři, ale rozhodně se vyhněte intenzivnímu cvičení.

Po večeři již neřešte náročná témata, která vás mohou rozrušovat. Relaxujte, snažte se nějakou příjemnou činností zbavit stresu a připravit se tak na spánek. Vynechte sledování televizi a nepoužívejte mobil, tablet, počítač nebo další zařízení, která vyzařují modré světlo. To má v době před spaním zásadní vliv na tvorbu melatoninu, což může negativně ovlivnit fyziologické procesy v organismu a v důsledku způsobovat spánkové poruchy, psychické problémy a další navazující onemocnění.

Postel i ložnici užívejte pouze ke spánku. Z ložnice odstraňte televizi, v posteli nejezte, nečtěte si a přes den zde ani neodpočívejte. Mozek si pak toto místo lépe zafixuje jako místo určené výhradně pro spánek. V místnosti na spaní minimalizujte hluk a světlo a zajistěte vhodnou teplotu okolo 18 až 22º C)

ČTĚTE TAKÉ: Proč je nejíte častěji? Vlašské ořechy mají právem nálepku božské potraviny

Snažte se také každý den včetně víkendů usínat a vstávat přibližně ve stejnou dobu. Po probuzení se snažte vstát z postele co možná nejdříve.

Jak jste na tom se spánkem vy? Dělá vám problém usnout? Jak tyto potíže řešíte? Máte nějakou vlastní osvědčenou metodu? Podělte se o ni v komentářích!

Nepřehlédněte