Kam vyrazitPražskýDEN.cz15. března 20191 minuta čtení

Už nebude Pražanda. Zubří samice se musí odstěhovat do Ázerbajdžánu

Prťka (na snímku vlevo) se narodila 1. září 2017. Jejími rodiči jsou samice Boženka (na snímku vpravo) a samec Tipito.

V pražské zoo se chystá smutná rozlučka. Samice zubra Prťka, která se narodila v roce 2017, bude v rámci repatriačního projektu v nejbližších týdnech transportována do Ázerbajdžánu. Tuto neděli se s Prťkou přijdou rozloučit její kmotři, herci Veronika Freimanová a Václav Kopta.

Samička, která dostala jméno podle slavné hlášky z filmu Sněženky a machři, odjíždí na konci března nejprve do německého Tierparku Berlín. Zde zůstane čtyři až pět týdnů a poté bude společně s dalšími zubry z jiných evropských zoo transportována do národního parku Shahdag v severovýchodním Ázerbajdžánu. Akce probíhá v rámci repatriačního projektu, který spoluorganizuje Světový fond na ochranu přírody (WWF).

ČTĚTE TAKÉ: Narodilo se mládě ohroženého chápana. Pytláci je loví pro maso

Rozlučka s Prťkou za účasti kurátorky kopytníků Ireny Schneiderové a herců Václava Kopty a Veroniky Freimanové začíná tuto neděli 17. března ve 13 hodin u výběhu zubrů v horní části zoo.

Samičce zubra jménem Prťka popřejí na cestu do nového domova její kmotři, hvězdy filmu Sněženky a machři Veronika Freimanová a Václav Kopta. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Nepřehlédněte