Pražské zprávyPražskýDEN.cz12. března 20191 minuta čtení

Česko je už 20 let v NATO. Výročí si připomněla i Praha, primátor namluvil zdravici pro cestující v metru

Česká republika je již 20 let členskou zemí NATO. Jako první ze zemí někdejšího východního bloku se k obranné alianci připojila 12. března 1999 společně s Polskem a Maďarskem. Výročí si dnes připomněli i pražští politici.

Představitelé hlavního města Prahy v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem dnes na oslavu 20. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance vyvěsili její vlajku na budovu Nové radnice na Mariánském náměstí.

ČTĚTE TAKÉ: Takovou nevychovanost jsem ještě nezažila, zlobí se starostka Černochová na primátora Hřiba

Primátor Zdeněk Hřib také namluvil speciální zdravici, která v češtině a v angličtině zní v metru čtyřikrát za hodinu. Přes 300 pražských tramvají vyjelo do ulic s vlaječkami České republiky a Severoatlantické aliance.

„Dnes je to dvacet let od doby, kdy jsme vstoupili do Severoatlantické aliance – NATO. Byl to jeden z klíčových kroků, prostřednictvím kterého jsme potvrdili naše směřování na západ a posílili svou obranyschopnost,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib.

„Pražané mohou být hrdí, že Česká republika do struktur NATO pevně patří. Jsem ráda, že radní souhlasili s mým návrhem, abychom si významné výročí připomněli i v hromadné dopravě. Já se tramvají svezu s mimořádnou hrdostí,“ doplnila radní hl. m. Prahy Hana Třeštíková.

ČTĚTE TAKÉ: Režisér Jiří Menzel obdržel čestné občanství hlavního města Prahy


Nepřehlédněte