ZajímavostiKristián Vích7. března 20193 minuty čtení

Kubistický klenot v srdci Prahy. Dům U Černé Matky Boží má zajímavý příběh

Dům U Černé Matky Boží.

Kubistický šperk v centru Prahy byl postaven před více než 100 lety. Dům U Černé Matky Boží je úplně jiný než okolní historická zástavba, přesto je ale natolik krásný, že k ní skvěle ladí. Víte, jakou má historii? Vydejme se společně na malou historickou exkurzi!

Počátkem roku 1911 se obchodník František Josef Herbst obrátil na tehdy jednatřicetiletého Josefa Gočára. Nadaný architekt dostal za úkol vytvořit velkolepý obchodní dům na rohu Celetné ulice a Ovocného trhu.

ČTĚTE TAKÉ: Medaile Lukáše Krpálka je dočasně vystavena pro veřejnost

Gočár, který měl v té době za sebou již několik úspěšných projektů ve východních Čechách, se okamžitě pustil do práce. V polovině roku už ležel na stole hotový projekt, jenomže ten se nelíbil pražským památkářům. Okna jim připadala příliš veliká, římsa zbytečně vyčnělá, sloupky ve třetím patře moc hranaté a střecha zase málo šikmá.

Architekt si s námitkami poradil tak, že přitvrdil v kubismu. Až v druhém návrhu se tak objevila například lomená okna nebo robustní kubistický vchod. Přepracovaný projekt následně městská rada schválila v únoru 1912.

Stavba probíhala bleskurychle, už 9. října 1912 se mohlo kolaudovat. V suterénu domu byla zřízena vinárna, v prvním patře kavárna a ve druhém obchody s textilem. Třetí patro bylo určeno pro kanceláře a čtvrté pro byty.

Název novému domu dala soška Černé madony ze 17. století, která zdobila fasádu původního barokního domu patřícího v minulosti pražskému měšťanskému rytířskému rodu Granovských z Granova.

ČTĚTE TAKÉ: Nová výstava připomíná hrdinství českého národa během Pražského povstání

Původní dům byl stržen v roce 1911. Foto: Archiv

Gočár myslel při návrhu budovy na každý detail, sám navrhl i kubistický interiér kavárny Grand Café Orient v prvním patře. Kompletně na míru tak vznikl vestavěný nábytek, dubový pult i stylové lustry.

Praha se tak mohla pyšnit svojí první kubistickou stavbou, která se právem řadí mezi klenoty kubistické architektury světového významu. Ostatně kubistická architektura zásluhou Josefa Gočára či Josefa Chocholy nedosáhla nikde jinde na světě takového rozmachu jako právě u nás.

Desítky let jako kanceláře

Dům U Černé Matky Boží nicméně v následujících dekádách neprožíval zrovna nejšťastnější období. Už ve 20. letech byla zrušena kavárna a nahradily ji kanceláře. Od 50. let pak celou budovu využíval jako kanceláře státní podnik Výstavnictví.

K důkladné rekonstrukci došlo až v roce 1993. Dům byl šetrně uveden do původního stavu, odstranily se staré nátěry a byla dostavěna i část prosklené střechy v souladu s původním Gočárovým návrhem, který původně nebyl realizován. Slavnostní znovuotevření proběhlo 18. října 1994 za účasti prezidenta Václava Havla. Polychromovaná řezaná kopie původní sošky černé Madony se na roh domu dostala v roce 2000.

Barokní soška Černé Matky Boží na průčelí, podle níž dům dostal název. Foto: UPM Praha

Od rekonstrukce v 90. letech slouží Dům U Černé Matky Boží jako výstavní prostor českého kubismu. Do roku 2002 v něm sídlilo České muzeum výtvarného umění, poté ho několik let pro účely výstav kubismu využívala Národní galerie. V roce 2005 byla obnovena kavárna Grand Café Orient a od roku 2015 má dům v pronájmu Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze. V roce 2010 ho Ministerstvo kultury ČR zařadilo na seznam národních kulturních památek.

Expozici Český kubismus můžete navštívit každé úterý od 10 do 19 hodin nebo od středy do neděle od 10 do 18 hodin. Kavárna Grad Café Orient má otevřeno ve všední dny od 9 do 22 hodin, o víkendech od 10 do 22 hodin.

Nepřehlédněte