ZajímavostiTereza Běhalová6. března 20192 minuty čtení

Holky versus kluci. Výzkum ukázal, které pohlaví rodiče upřednostňují

Dcera, nebo syn? Kdo dostane víc?

Většina rodičů říká, že miluje všechny své děti úplně stejně. Mezi potomky prý nedělají rozdíly a za všech okolností se snaží rozdávat lásku a péči rovnoměrně a spravedlivě. Je to však skutečně pravda? Podle vědců máme tendenci jedno z pohlaví upřednostňovat. A nemusí se to týkat jen rodin, ale třeba i pracovních kolektivů.

Výzkumníci z americké Rutgers School of Business se rozhodli prověřit, zda matky upřednostňují své dcery a otcové naopak své syny. Přestože 91 procent rodičů tvrdí, že mezi dětmi žádné rozdíly nedělá, výsledky výzkumu říkají něco jiného.

ČTĚTE TAKÉ: Žižkovský vysílač je symbol Prahy. Přinášíme 10 zajímavostí

Ukázalo se, že v rodinách, kde vyrůstají zároveň chlapci i dívky, má každý rodič tendenci utrácet více peněz za potomka stejného pohlaví. Otcové se tak snaží dopřát větší materiální komfort chlapcům, zatímco matky v tomto ohledu myslí především na dívky.

Jak výzkum probíhal

Účastníkům bylo řečeno, že jedno z jejich dětí má obdržet státní dluhopisy ve výši 25 amerických dolarů. Většina matek se rozhodla věnovat peníze dcerám, zatímco otcové by je dali spíš synům. Stejně dopadla i otázka, kterému dítěti by v případě úmrtí odkázali větší část dědictví.

Jako odměnu za vyplnění dotazníku následně všichni rodiče dostali poukázku na jeden školní batoh. Asi vás nepřekvapí, že 75 % matek si vybralo dívčí batoh, zatímco 87 % otců zvolilo batoh pro chlapce.

Podobný experiment byl následně proveden v Indii, aby se zjistilo, zda se tato rodová zaujatost vyskytuje i v jiných kulturách. Výsledky dopadly naprosto shodně.

ČTĚTE TAKÉ: Agresivní rakovina slinivky chodí bez varování. Pražští vědci jí vyhlásili válku

Proč to tak je?

Podle profesorky Kristiny Durante z Rutgers School of Business je vysvětlení jednoduché. Každý rodič se ve svém potomkovi tak trochu sám vidí. Není proto zvláštní, že se více identifikuje s dítětem stejného pohlaví.

Z výše zmíněného vyplývají i praktické důsledky na rodinný život. Pokud například o financích v rodině rozhoduje žena, mohou z toho profitovat především dcery, zatímco synové tzv. „spláčou nad výdělkem“.

Podobná zaujatost se ale nemusí týkat jen rodin. V pracovních kolektivech vedených muži mají obecně ženy mnohem menší šanci na povýšení. A platí to samozřejmě i naopak.

Nepřehlédněte