LifestylePražskýDEN.cz7. března 20192 minuty čtení

Závislost na práci snižuje kvalitu života. Jak poznat workoholika?

Téměř polovina lidí se považuje za workoholiky, ovšem zhruba 30 % z nich přiznává, že jejich závislost na práci má na svědomí potřeba vydělat dostatek peněz. Takové jsou výsledky nejnovější studie agentury OnePoll. Jedním z hlavních znaků workoholismu je například i nedostatečné čerpání dovolené. V tomto ohledu jsou ohroženi i čeští zaměstnanci, z nichž si více než pětina nevybírá ani polovinu zákonem stanovené dovolené.

Podle průzkumu se celých 48 % lidí považuje za workoholiky, tedy lidi závislé na práci. Průměrně pracují čtyři hodiny týdně přesčas, a to bezplatně, a další čtyři hodiny jim z týdne ukrojí jen samotné přemýšlení o práci. Téměř tři z deseti lidí ovšem dle studie přiznávají, že jejich závislost na práci nepramení z touhy uspět, odvést dobrou práci nebo z toho, že by je jejich zaměstnání tolik naplňovalo, ale z nutnosti vydělat peníze.

ČTĚTE TAKÉ: Zákaz mentolových cigaret je krok správným směrem, říká odborník a vysvětluje důvody

„Workoholismus bývá nejen v naší kultuře často vnímán jako ‚dobrá‘ závislost, neboť si jej lidé často spojují jednoduše s pracovitostí. Jak ale dokládá i zmíněná studie, mnozí lidé, kteří by sami sebe klasifikovali jako workoholiky, byli k této závislosti dotlačeni vnějšími vlivy, nikoliv nějakým vlastním vnitřním nastavením. A řada z nich by se jistě ráda z této závislosti vymanila, protože dříve nebo později na ně začnou dopadat její negativní následky jako zhoršené zdraví způsobené stresem a přepracováním či rozpad vztahů , ale nemohou si to dovolit, právě kvůli tlaku z vnějšku, kupříkladu ze strany zaměstnavatele, nebo kvůli oné finanční závislosti,“ podotýká personalistka Gabriela Kodenková ze společnosti Talentica.cz zaměřující se na nábor technicky zaměřených pracovníků.

Jak se závislost projevuje?

Workoholici přemýšlejí o své práci i o víkendu či ve volném dni, cítí se příliš zaneprázdněni na to, aby si vzali dovolenou a pracovní e-mail kontrolují okamžitě po probuzení – to jsou tři nejčastější symptomy.

V čerpání dostatečné dovolené pro svou regeneraci přitom Češi zaostávají. Dle posledního šetření portálu Jobs.cz si celou dovolenou vybrala jen necelá třetina lidí, přičemž 22 % respondentů si dokonce nestihlo vybrat ani polovinu zákonem stanovené dovolené. Podle odborníků čeští zaměstnanci navíc v posledních letech preferují vybírat si během roku více dovolených, avšak kratších, což není z hlediska odpočinku ideální.

„Aby si člověk řádně odpočinul, nabral fyzické i duševní síly a zregeneroval se od pracovního stresu, měl by si dopřát alespoň dvoutýdenní nepřerušovanou dovolenou. V opačném případě je ohrožen kupříkladu syndromem vyhoření nebo zhroucením,“ upozorňuje Gabriela Kodenková.

ČTĚTE TAKÉ: Robotizace ohrožuje část českých zaměstnanců. Bez rekvalifikace se v budoucnu neuplatní

Ke zmíněným symptomům se pak mohou přidat i abstinenční příznaky podobné jiným závislostem. V době, kdy workoholik nemůže pracovat, je například podrážděný nebo letargický či se u něj objevuje fyzický diskomfort.

Nepřehlédněte