LifestyleKristián Vích5. března 20192 minuty čtení

Chcete živého plyšáka? Pořiďte si britskou krátkosrstou aristokratku

Britské krátkosrsté kočky jsou jedním z nejpočetnějších plemen u nás.

Britské krátkosrsté kočky patří v současnosti mezi nejpopulárnější kočičí plemena. Přízeň si získaly díky dobromyslné povaze, dokonale robustní stavbě těla a nádherně heboučké srsti. Pokud plánujete pořízení domácího mazlíčka, přesvědčíme vás, že tohle je ideální adept.

Britské krátkosrsté kočky byly vyšlechtěny na konci 19. století v Anglii křížením perských a domácích krátkosrstých koček. Zpočátku se vyskytovaly výhradně v módní tmavě modré barvě, ale postupem času se začalo objevovat stále více nejrůznějších barevných variant.

ČTĚTE TAKÉ: Pes, nebo kočka? Které zvíře je pro vás nejvhodnější?

Obrovské kulaté, zlatavě zářivé oči jsou tím prvním, co vás na britkách okamžitě upoutá. Dále zaujme mohutná kulatá hlava a robustní tělo s tlustými, ale spíš kratšími končetinami. Hustá hebká srst na dotek připomíná plyšového medvídka. Mnoha lidem vyhovuje i velikost – britské kočky nejsou malé, ale ani příliš obrovské. Dospívají zhruba ve věku tří let. Kočky dosahují hmotnosti 5-7 kilogramů, kocouři až 7-9 kilogramů.

Zcela zásadní je ale povaha těchto koček. Pokud v útlém věku projdou úspěšnou socializací, vyrostou z nich většinou velice klidní, přátelští a elegantní společníci. Aby také ne, když jim v žilách koluje aristokratická krev.

Nejsou agresivní, nedělají bezdůvodně naschvály a umí se mazlit. Bez problému zvládají soužití s dětmi i dalšími zvířecími kamarády, takže se hodí téměř do každé domácnosti. Koťata jsou velice hravá a vyžadují pozornost, ale v pozdějším věku se zklidní a většinu dne i noci prospí. S klidem proto přečkají i celý víkend o samotě.

Péče o britské krátkosrsté kočky je nenáročná. Kromě krmení a čištění záchodku zcela postačí jednou týdně kartáčem nebo hřebenem vyčesat srst. Zvýšenou pozornost věnujte stravě. Kvůli silné postavě jsou u britek více zatěžovány klouby a kosti, takže je vhodné kupovat krmivo vyvinuté speciálně pro jejich potřeby.

ČTĚTE TAKÉ: Epilepsie postihuje i psy a kočky. Úplně vyléčit nejde, důležitá je proto prevence

Nepřehlédněte