LifestyleTereza Běhalová4. března 20192 minuty čtení

Zápach z úst může mít nejrůznější příčiny. Jak se s ním vypořádat?

Nepříjemně páchnoucí dech může být velký společenský trapas, o kterém ale mnoho lidí často ani netuší. Tzv. halitóza má nejrůznější příčiny a někdy dokonce signalizuje špatný zdravotní stav. Jak předejít pomluvám a mít čistý a svěží dech? Posviťme si na nejčastější příčiny halitózy a jejich řešení.

Právě jste se probudili

Během spánku zpomaluje produkce slin, které hydratují a čistí ústní dutinu. Ranní „dračí dech“ mají na svědomí bakterie, které se přes noc přemnožily. Spolehlivě je zlikviduje kvalitní ústní voda.

ČTĚTE TAKÉ: Halitóza: Skryté příčiny zápachu z úst a překvapivá řešení

Dýcháte ústy

Mnoho lidí má tendenci dýchat ústy, například při sportu nebo při ucpaném nose. Díky tomu ale sliny vysychají a opět dochází k přemnožování bakterií. Proto dbejte na pitný režim a vodu na patře před polknutím patřičně poválejte.

Držíte drastickou dietu

Pokud se snažíte radikálně zhubnout, tím nejméně vhodným způsobem je hladovění a drastická dieta s nízkým příjmem sacharidů. Tělo je nuceno štěpit tuky, přičemž vznikají chemické látky zvané ketony. Ty následně způsobují, že dech nepříjemně páchne po acetonu. I při dietě musí být váš jídelníček pestrý. Úplným vynecháním vybraných látek si koledujete o řadu dalších zdravotních komplikací.

Kouříte a pijete alkohol

Cigarety podporují množení bakterií v ústech, které způsobují zápach, ale také snižují produkci slin. Pokud hodně pijete alkohol, produkce slin se rovněž snižuje a zápach z úst zesílí díky zvýšené činnosti jater, které alkohol rozkládají. Přestat kouřit a nadměrně pít alkohol je tedy 

Máte neléčenou cukrovku

Tento případ bývá velmi vzácný a vyskytuje se obvykle u lidí s cukrovkou I. typu. Pokud váš dech začne nasládle zapáchat, může to znamenat blížící se diabetickou ketoacidózu, což je stádium, kdy je přímo ohrožen život pacienta.

ČTĚTE TAKÉ: Za problémy s dýcháním může i stres. Odhalte příznaky dřív, než bude pozdě

Berete specifické léky

Některé druhy antihistaminik, diuretik, léků proti bolesti svalů a antidepresiva mohou způsobit, že ústní dutina neprodukuje dostatek slin. I zde proto platí, že je potřeba dodržovat pravidelný pitný režim.

Máte zubní kaz

Čím větší zubní kaz, tím více bakterií se na něm uchytí. Ty pak budou způsobovat pronikavý zápach z úst. Nepodceňte pravidelné prohlídky u zubaře, dejte si opravit zubní kazy a pravidelně o svůj chrup pečujte. Nedostatečná ústní hygiena rovněž prospívá bakteriím, které při rozkládání částeček jídla uvolňují nepříjemné páchnoucí plyny.

Nepřehlédněte