LifestylePetra Domašínská22. února 20192 minuty čtení

V kterém věku lidé nejčastěji podvádějí své protějšky

Manželská nevěra je často skloňované téma. Důvodů, proč se jí lidé dopouštějí, může být hned několik – například nedostatek vzrušení, vzájemná odcizenost, odlišné zájmy, problémy s financemi nebo nuda a rodinný stereotyp. V kterém životním období mají lidé největší tendenci podvádět?

Kontroverzní americká internetová seznamka Ashley Madison, která nabízí své služby zejména lidem žijícím v sezdaném páru, provedla průzkum mezi svými uživateli. Ti měli za úkol odpovědět na otázku, v kterém věku pociťovali největší nutkání podvést svého právoplatného partnera nebo partnerku.

ČTĚTE TAKÉ: Nadčasová pouta lásky. Charakteristiky vztahu, který přetrvá celý život

Z ankety vyplynulo, že 32 % z dvou tisícovek respondentů – ženatých mužů a vdaných žen – mělo největší sklony podvádět v období mezi 30-39 lety. A když k tomu i skutečně došlo, nejčastěji to bylo krátce po svatbě.

Nevěra se však vyskytuje i u mladších ročníků. 28 % lidí přiznalo, že se dopustili nevěry ve věku 19-29 let. Po čtyřicítce již žádostivost mírně klesá, nemanželský románek si v tomto životním období „dopřálo“ 24 % dotázaných. Mezi padesátníky se našlo jen 9 % nevěrníků a ve skupině lidé nad 60 let prý podvádí jen jedno procento lidí.

Svatba jako zabiják vztahu

Rozvodovost v Česku se dlouhodobě pohybuje mezi 45 až 50 procenty. Každé druhé manželství je tedy statisticky odsouzeno k zániku. Největší chuť se rozvést přitom mají manželé mezi třetím až pátým rokem manželství – rozvody těchto párů tvoří 18 procent z celkového počtu.

Odborníci říkají, že jedním z důvodů je nenaplnění přehnaných očekávání, se kterými lidé do manželství vstupují. I proto mají největší tendenci k paralelním vztahům ti, kterým ještě pořádně nezaschlo razítko na oddacím listu.

ČTĚTE TAKÉ: Láska a přátelství jsou pro lidské zdraví mnohem důležitější, než si myslíte

„Naši uživatelé nám často říkají, že manželství není takové, jaké očekávali Největší změny se dějí poté, co skončí líbánky a na scéně se objeví děti,“ říká Isabella Miseová, mluvčí zmiňované seznamky Ashley Madison.

Jinými slovy, když vášeň a touhu po svatbě vystřídá rodinný stereotyp, v řadě manželství dojde k vzájemnému odcizení a lidé pak hledají nové milostné vzplanutí jinde.

Jak se na nevěru díváte vy? Za jakých okolností byste byli ochotni ji odpustit? A odsuzujete ty, kteří se jí dopouštějí?

Nepřehlédněte