LifestylePetra Domašínská19. února 20192 minuty čtení

Z očí vyčteme různé nemoci i zvýšenou inteligenci

Oči jsou oknem do duše i těla.

Říká se, že oči jsou bránou do duše. Málokdo ale ví, že nám mohou hodně prozradit také o fyzickém stavu našeho těla. Z očí lze údajně snadno vyčíst, že jsme vystresovaní, máme v těle zánět nebo trpíme cukrovkou. A to není ani zdaleka všechno!

Trápí vás bolest očí, otoky a špatně zaostřujete? Na vině může být stres, který je spojen se zadržováním tekutiny pod sítnicí. Ta způsobuje, že se náš zrak mírně zhoršuje. Podle British Journal of Ophthalmology se tento symptom vyskytuje až u 37 % lidí, kteří jsou dlouhodobě vystaveni stresu.

ČTĚTE TAKÉ: Hádka o cizincích a válce skončila vytažením zbraně

Krevní tlak

Pokud váš oční lékař při prohlídce zjistí, že máte cévy na sítnici příliš úzké, nebo naopak široké, může to signalizovat začínající problémy s krevním tlakem. Zbystřit byste měli zejména v případě, že změnám v očních cévách došlo bezdůvodně, tj. že své oči nijak zásadně nenamáháte častým čtením či prací na počítači.

Kognitivní schopnosti

Jsou-li ale vaše očí cévky dlouhodobě úzké, můžete si gratulovat. Podle studie zveřejněné v časopise Psychological Science mají cévy na sítnici souvislost s našimi kognitivními schopnostmi. Lidé, kteří měli tyto cévky užší, vykazovali lepší výsledky ve verbálním projevu a paměťových testech, než lidé s rozšířenými cévkami.

Zánět v těle

Probouzíte se s červenýma očima navzdory dlouhému a kvalitnímu spánku? Pokud zánět v očích zdánlivě nemá objektivní příčinu (např. mechanické podráždění či zasažení prachem a smítky), může to znamenat zánět v jiné části vašeho těla. Často se tímto způsobem projevuje například psoriáza či počáteční stadium artritidy.

Oči jsou oknem do duše i těla.
Oči jsou oknem do duše i těla.

Štítná žláza

Řadu lidí znenadání postihne syndrom nezvykle vypouklých očí. Za náhlou změnou mohou být problémy se štítnou žlázou. Z neznámého důvodu tento podivný symptom postihuje především muže. Pokud jste se ale s vykulenýma očima již narodili, pravděpodobně jste zcela v pořádku.

ČTĚTE TAKÉ: Nejúspěšnější TV pořad měl 5 miliónů diváků. Peoplemetry měří sledovanost už 22 let

Cukrovka

Z očí lze poznat i cukrovku. Vysoká hladina cukru v krvi se projevuje na více místech v oku, například oslabenými cévami v oblasti sítnice. To může způsobit zhoršení zostření zraku. Ale nemusíte mít obavy, po zahájení léčby cukrovky se toto poškození obvykle zastaví.

Alergie

Alergici dobře vědí, že součástí alergických projevů jsou i slzící červené oči a kruhy pod očima. Některým pomáhají speciální kapky do očí, jiným obklady a další se to snaží jen přetrpět.

Podrážděný nervový systém

Až u 70 % pacientů, kteří trpí některou z nervových poruch (např. roztroušenou sklerózou), byla diagnostikována optická neuritida. Zrakový nerv je totiž součástí systému, který je zasažen nervovými poruchami. Projevuje se zhoršeným zaostřením na detaily, v pozdějším stádiu pomalou ztrátou zraku.

Nepřehlédněte