Pražské zprávyPražskýDEN.cz12. února 20192 minuty čtení

Polovina Čechů se seznamuje přes internet. Ani starší generace už není pozadu

Stále více Čechů si hledá partnery online.

Přes internet už se někdy pokusilo seznámit či navázat romantický vztah 42 % Čechů. O něco větší zájem o to mají muži. Nejlepší k navázání vztahů jsou podle respondentů služby Badoo a Seznamka.cz. Příliš velkému zájmu se naopak netěší aplikace Tinder. Výsledky přináší výzkum společnosti Nielsen Admosphere realizovaný na vzorku pěti set respondentů z aktivní internetové populace starší 15 let.

K online seznámení nebo navázání romantického vztahu přes internet se v Česku už někdy uchýlilo 45 % mužů a 39 % žen. Možná překvapivě to není jen záležitost nejmladších věkových skupin, které vyrostly v době internetu. Výzkum ukázal, že ačkoli skupina 15–34letých vede (online se už někdy seznámilo 53 % z nich), respondenti ve věku 35–44 let rozhodně nezaostávají – vyzkoušelo to 52 % z nich. Z respondentů nad 45 let věku se někdy seznámilo přes internet 27 % dotázaných.

ČTĚTE TAKÉ: Vtipy o koronaviru boří internet. Češi dostáli pověsti smějících se bestií

Podle 15 % dotázaných, kteří mají zkušenost s navázáním vztahu online, je nejlepší službou pro tyto účely Badoo. Tento seznamovací web zároveň vede hlavně u mladších respondentů. Na druhém místě, v 12 % případů, respondenti jmenovali web Seznamka.cz. Tato služba naopak vede u respondentů starších. V žebříčku však nezaostává ani Facebook, který je k účelu seznámení nejlepší podle 8 % dotazovaných.

Často diskutovaná globální mobilní aplikace Tinder, která k navazování kontaktů využívá mimo jiné geografickou polohu, se v Česku zatím netěší příliš velkému zájmu. Podle výzkumu Nielsen Admosphere ji v současné době aktivně využívají 2 % Čechů, 10 % ji používalo v minulosti, ale už ji nepoužívá. U obou těchto odpovědí převládají spíše mladší respondenti. Tři čtvrtiny Čechů Tinder nepoužívají a ani ho neplánují využívat v budoucnu. O využívání této aplikace v budoucnu aktuálně uvažuje pouze 9 % Čechů.

Nepřehlédněte