ZajímavostiTereza Běhalová31. ledna 20192 minuty čtení

Máte ošklivé dítě? Může za to jeho otec, tvrdí vědci

Atraktivitu potomků z velké části ovlivňují mužské spermie.

Na to, jaký bude váš potomek, mají mužské spermie mnohem větší vliv, než se doposud myslelo. Vyplývá to z výsledků studie rakouských vědců. I když si muži mohou pořídit potomka v jakémkoliv věku, neměli by prý s početím příliš otálet.

Většina rodičů je přesvědčena, že jejich dítě je krásnější a šikovnější než ostatní. Samozřejmě že hodnota člověka se neměří fyzickou krásou, a už vůbec ne u dětí. I váš potomek ale jednou vyroste a jeho atraktivitu budou posuzovat jejich potenciální partneři. Ne každý pak při milostných námluvách okamžitě uspěje, protože zkrátka objektivně není příliš přitažlivý.

ČTĚTE TAKÉ: Málo známé exotické ovoce chrání před rakovinou a omlazuje

Rakouští vědci zjistili, že na vzhledu dětí se kvalita otcových spermií podepisuje mnohem víc, než se dosud předpokládalo. A nejen to. Mužům starším 45 let se podle výsledků studie častěji rodí děti s psychickými poruchami a autismem. S přibývajícím věkem totiž roste počet mutací genů ve spermiích.

„Tento efekt je velmi znatelný. Potomci dvacetiletých otců jsou o pět až deset procent atraktivnější než potomci mužů, kterým v době zplození bylo 45 a více let,“ tvrdí vídeňský antropolog Martin Fielder.

Mutace se údajně každých 16 let zdvojnásobují. U spermií dvacetiletého muže jich najdeme přibližně 25. U čtyřicátníka je to asi 65 mutací a kolem šedesátého roku života už více než 130.

Ženy za to nemohou

Podle další studie ženy na své děti přenesou maximálně patnáct genetických mutací bez ohledu na věk. Zdraví a atraktivita dítěte tudíž podle tohoto poznatku závisí převážně na mužských pohlavních buňkách.

ČTĚTE TAKÉ: Léčivá rostlina starověkých Egypťanů. Semena údajně vyléčí každou nemoc

Na druhé straně však vědci zjistili, že děti starších otců mají delší telomery, což jsou koncové části chromozomů, které souvisí s dlouhověkostí. To znamená, že i když neoplývají „andělskou“ krásou, alespoň mají šanci užít si mnohem delší život.

Nepřehlédněte