LifestyleKristián Vích31. ledna 20194 minuty čtení

Začíná „Suchej únor“. Měsíc bez alkoholu vyzkouší tisíce Čechů. Zapojíte se i vy?

Alkohol představuje problém pro více než milion Čechů.

Češi pijí přes míru. V pátek proto odstartuje měsíční akce, která má podpořit tisíce mužů a žen ve snaze prověřit jejich vztah k alkoholu a zároveň změnit jejich zaběhlé návyky. Kampaň s názvem „Suchej únor“ se letos koná již posedmé.

Podle posledního výzkumu Světové zdravotnické organizace je Česko na třetím místě ve spotřebě čistého lihu na hlavu. Za hranicí rizikového pití se u nás tak pohybuje přes milion lidí. Je nejvyšší čas zasušit si ve velkém!

ČTĚTE TAKÉ: Jed jménem rafinovaný cukr. Proč nám škodí a čím ho nahradit

„Pravidla jsou jednoduchá. Celý únor ani kapku alkoholu. V letošním roce ale přinášíme řadu změn. Na webu www.suchejunor.cz provedou účastníci jednoduchou registraci, po které na ně čekají tipy na cvičení, soutěže, suchý pití, trička a trenky, rady od psychologů a dobrý pocit ze sebe i z výtěžku, co už sedmým rokem putuje na realizaci Sucháče a dobročinné projekty,” láká k účasti Mgr. Josef Petr, ředitel pořadatelské organizace Liga otevřených mužů (LOM).

Pivo se nemusí jen pít.

ČTĚTE TAKÉ
Pivo se nemusí jen pít. Jeho účinky ocení každá hospodyňka v domácnosti

Každý sedmý pije přes čáru

„Vysoká rizika spojená s pitím alkoholu se v ČR objevují u více než milionu lidí. To je zhruba 15 % dospělé populace. V podstatě každý sedmý dospělý člověk, kterého potkáte v tramvaji nebo na ulici, je zralý na konzultaci s adiktologem,“ popisuje situaci s alkoholem v ČR Prof. Michal Miovský z Kliniky adiktologie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy

„Poslední srovnávací studie Světové zdravotnické organizace (2018) nás ve spotřebě alkoholu na hlavu zařadila na třetí místo na světě, za Litvu a Moldavsko. Průměrný Čech podle této studie vypije 14,4 litrů čistého lihu za rok. Poměr ve spotřebě mezi muži a ženami zůstává zhruba 4:1, to je 23,2 litrů u mužů a 6,1 litrů u žen. Společenské náklady nadměrného pití se u nás odhadují na více než 59 miliard Kč ročně. Pokud někdo tvrdí, že nadměrné pití v ČR není problém, neví, co říká,“ komentuje situaci v ČR PhDr. Ladislav Csémy z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ).

Co člověku přinese měsíc bez pití

Suchej únor umožňuje účastníkům dát si na jeden měsíc od alkoholu odstup. Díky tomu mohou poznat, jak moc své pití stále ovládají a jak moc alkohol ovládá je. Podle zahraničních výzkumů po této zkušenosti zvolní s alkoholem až 60 % lidí. Měsíc bez alkoholu přináší i celou řadu benefitů.

ČTĚTE TAKÉ: Vypadá na dvacet, ale skutečný věk by mu nikdo nehádal

„Efekt abstinence, byť jen krátkodobé, pochopitelně zaregistrují zejména lidé, kteří pijí alkohol pravidelně a často. Po měsíci se zlepšují nejen jaterní funkce a psychický stav, ale nápadně se proměňuje i vnější vzhled,” vysvětluje Ladislav Csémy z NUDZ.

Účastníci, kteří budou abstinovat, mohou po měsíci pocítit psychickou svěžest, zlepšení nálady, kognitivních schopností (paměť, pozornost), fyzického stavu a výkonnosti, trávení, spánku a mezilidských vztahů.

ČTĚTE TAKÉ
Tady skončit nechcete. Noc na záchytce vyjde opilce pěkně draho

Ne každý měsíc bez pití zvládne

„Pokud někdo nezvládne měsíc bez alkoholu, může to znamenat, že se pití pro takového člověka stalo a nebo někdy v budoucnu může stát závažným osobním problémem. Hranice mezi vědomě regulovaným pitím a závislostí je velmi tenká a je zcela na místě, pokud se člověk o své zkušenosti pobaví s odborníkem,” říká k tématu profesor Michal Miovský.

Kromě veškerých informací pro účastníky akce je na webu www.suchejunor.cz možné najít také komplexní on-line test, který může poskytnout zájemcům další pohled na to, jak na tom s pitím doopravdy jsou, a také kontakty na adiktologické poradny.

ČTĚTE TAKÉ
Alkohol jako vánoční dárek kupují dvě třetiny Čechů, zjistil průzkum

Co dělá alkohol se zdravím

Toto jsou největší rizika nadměrného pití alkoholu.

Rozvrací psychickou pohodu
Alkohol krátkodobě zvyšuje sebedůvěru i prožívání emocí. Dlouhodobé pravidelné užívání ovšem vede k devastaci duševního zdraví a vzniku závislosti. Až 60 % hospitalizací souvisejících s návykovými látkami, se týká psychických poruch způsobených alkoholem.

Zabíjí mozkové buňky
Alkohol mění chemickou rovnováhu mozku a nezvratně ničí mozkové buňky. Snižuje intelektuální kapacitu a zhoršuje motorické funkce, koordinaci pohybů, orientaci v prostoru, rovnováhu, schopnost vidění i vnímání dalšími smysly.

Ruinuje tělesnou schránku
Dlouhodobá konzumace vyšších dávek alkoholu výrazně zkracuje délku života. I umírněné pití zvyšuje riziko mnoha onemocnění, napříkal cirhózy jater nebo rakoviny (slinivky, jícnu, hltanu, tlustého střeva či jater). Alkohol je ovšem nervový jed a v zásadě tedy není v těle místo, které by jeho pití neovlivňovalo.

Zvyšuje riziko náhlého úmrtí
Člověk v akutní opilosti může zemřít z mnoha příčin. Na zástavu dechu či hypoglykemii, vdechnutím vlastních zvratků, ale také třeba vykrvácením (i z malých ran), protože alkohol rozšiřuje cévy a snižuje srážlivost krve. V opilosti hrozí také fatální podchlazení či umrznutí. Notoricky známé jsou případy dopravních nehod, pádů či tragicky končících hospodských šarvátek.

Nepřehlédněte