Pražské zprávyKristián Vích28. ledna 20191 minuta čtení

Rozhodnuto. Praha už ví, kdy se tramvaje vrátí na Václavské náměstí

Historická pohlednice z roku 1929.

Pražští radní dnes zadali ke zpracování projekt návratu tramvají do horní části Václavského náměstí. Zároveň pověřili Dopravní podnik výběrem projektanta stavby.

„Zadali jsme dopravnímu podniku, aby začal projektovat studii trati od Muzea do Vodičkovy ulice podle návrhu z roku 2006,“ oznámil pražský radní pro dopravu Adam Scheinherr.

ČTĚTE TAKÉ: Metro bude jezdit déle. Dotkne se to i nočních tramvají a autobusů

Tramvaje po Václavském náměstí nejezdí od prosince 1980. O jejich návratu se mluví několik posledních let. Projekt by mohl být hotový ještě letos. Trať se začne stavět do dvou let a první tramvaj projede kolem sochy sv. Václava v roce 2022.

Zatím není jasné, kudy přesně nové koleje povedou. Ve hře je několik variant, přičemž důležité slovo bude mít nejen Dopravní podnik, ale také Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy.

Mezi historickou a novou budovou Národního muzea vznikly už loni tramvajové koleje, které jsou však zcela izolované od všech ostatních tratí. Jejich napojení na stávající trať z Vinohradské a Škrétovy ulice odsouhlasilo ještě bývalé vedení města.

ČTĚTE TAKÉ
V Praze vznikly nové tramvajové koleje. Jezdit se po nich ale zatím nebude

Nepřehlédněte