MagazínTereza Běhalová27. ledna 20192 minuty čtení

Pomeranč versus grapefruit. Který citrus je zdravější a proč ten druhý škodí

Citrusy mají až zázračné účinky. Jsou bohatým zdrojem zdraví prospěšných látek, zejména pak vitamínu C. Zároveň snižují hladinu tuků a cholesterolu v krvi a upravují hladinu krevního cukru.

Jsou zdravější pomeranče, nebo grapefruity? Pokud často v obchodě přemýšlíte, po kterém druhu citrusů sáhnout, dnes vám rozhodování značně ulehčíme.

ČTĚTE TAKÉ: Dobrá paměť není samozřejmost. Vyžaduje správný přístup k životu

Vláknina

Pro zachování dobrého zdraví bychom měli denně sníst 25 mg až 30 mg vlákniny. Tato nestravitelná složka potravy podporuje dobré trávení, odvádí z těla škodlivé látky, které vznikají při trávení, a chrání tak před rakovinou tlustého střeva. Ze 100 g grapefruitové dužiny získáte 1,7 g vlákniny, ze stejného množství pomerančové dužiny 2,5 g. První bod pro pomeranč.

Vitamín C

Jeden z nejdůležitějších vitamínů má zároveň silné antioxidační účinky. Konzumace stravy bohaté na vitamín C pomáhá tělu vybudovat si silnou odolnost proti choroboplodným zárodkům i proti škodlivým volným kyslíkovým radikálům. Ve 100 g grapefruitové dužiny je 31,2 mg vitamínu C. Ve stejném množství pomerančové dužiny 48,5 mg. Další bod pro pomeranč.

Antioxidanty

Citrusové ovoce obsahují nejrůznější antioxidanty, hlavně flavonoidy. Jde například o lutein, zeaxantin, lykopen či betakaroten. Látky jako rutin, diosmin a hesperidin jsou skvělé na cévy, naringerín je zase účinnou pomůckou v prevenci nadváhy a metabolického syndromu. Antioxidační síla (ORAC) červeného grapefruitu je 1 548 mikromolů TE na 100 g, pomeranče 1819 mikromolů TE na 100 g. Opět tedy vítězí pomeranč.

Nebezpečný grapefruit

Grapfruit může být pořádně nebezpečný, pokud užíváte vybrané druhy léků. Zjistilo se totiž, že určité látky z grapefruitu ovlivňují důležitý enzym, který zajišťuje vstřebávání látek v těle. Do krve se pak může dostat až pětkrát více léku než za běžných okolností a pacientovi tedy hrozí předávkování. Pozor by si měly dávat například ženy, které užívají antikoncepční tablety.

ČTĚTE TAKÉ: Cyklisté podceňují zásady bezpečnosti. V Česku jich loni zemřelo téměř 40. Na co si dát pozor?

Výsledek je tedy jasný – 4:0 pro pomeranče.

Odkud se grepy vzaly?

Grapfruity byly poprvé objeveny v 18. století na karibském ostrově Barbados. Jedná se o křížence mezi pomerančem a pomelem. Dnes se pěstují v několika barevných variantách, a to hlavně v Číně, USA a Mexiku.

Nepřehlédněte