LifestyleTereza Běhalová25. ledna 20191 minuta čtení

Příliš spánku škodí. Vědci zjistili, kolik hodin denně je ideální stav

Pokud si rádi pospíte, pozor, abyste to nepřehnali. Lidé, kteří pravidelně spí příliš, mohou být ohroženi onemocněním srdce a cév. Tvrdí to nová studie vědců, publikovaná v magazínu European Heart Journal. Lékaři varují i před odpoledním šlofíkem. Kolik hodin spánku je tak akorát?

Uškodit může nejen nedostatek spánku, ale i nadměrné množství odpočinku. Alespoň podle vědců pod vedením Čchuang-š Wangové z čínské Peking Union Medical College. Ideální je prý spát 6-8 hodin denně. Ani více, ani méně.

ČTĚTE TAKÉ: Polovina lidí s HIV používá jeho léky. Slavný, ale skromný pražský vědec by dnes oslavil narozeniny

Studie zkoumala 116 tisíc lidí ze 31 zemí světa. Za osm let více než 4 tisíce účastníků zemřelo a 4 tisíce utrpělo infarkt nebo mrtvici. Zjistilo se, že 8 až 9 hodin spánku zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění o 5 procent, 9 až 10 hodin spánku až o 17 procent. Nad 10 hodin už stoupá na 41 procent.

Odpolední šlofíček neprospívá zejména těm, kteří spí dlouho v noci. „Denní spánek byl spojen se zvýšeným rizikem srdečních a cévních mozkových příhod u těch, kteří přes noc spí více než šest hodin,“ vysvětlila Wangová.

Experti rovněž naznačili, že pokud má člověk dosud nezjištěnou nemoc, může si jeho tělo vyžadovat více spánku. Spánek jako takový sám o sobě nezpůsobuje ani onemocnění, ani smrt, může však poukázat na to, že něco v našem těle není v pořádku.

Nepřehlédněte