MagazínTereza Běhalová25. ledna 20192 minuty čtení

Mýty o gumových medvídcích. Z čeho se opravdu vyrábějí, co obsahují a jak ovlivňují zdraví kloubů

Gumové medvídky milují děti po celém světě. Obrovské oblibě se ale těší i u dospělých, kteří se díky nim mohou vrátit do bezstarostným dětských let. Od roku 1922, kdy se začaly v Německu vyrábět, jejich popularita neklesá. Víte ale, že čeho se skutečně vyrábějí? A jsou opravdu tak přínosné pro zdraví, jak se často tvrdí?

Pravdou je, že gumoví medvídci mají velmi malou výživnou hodnotu. Tělu nedodávají žádné potřebné vitamíny a minerály jako železo, vápník nebo vitamín C. Jejich konzumace je proto zcela zbytečná, a to i z hlediska obsahu kolagenu, jehož obsahují ve skutečnosti jen velmi málo. Údajná prospěšnost pro klouby je tedy pouhý mýtus.

ČTĚTE TAKÉ: Spánkový deficit ovlivňuje člověka ještě spoustu dní po návratu k běžnému režimu, zjistili vědci

Co ale báchorka není je výrobní postup a zdrojové suroviny. Kolagen se získává vyvařením jatečního odpadu – nejčastěji vepřových kostí, šlach a kůží. V současné době se však již vyrábějí i veganské varianty.

Co skutečně obsahují?

Pokud si přečteme informaci o složení na obalu, zjistíme, že medvíci skrývají glukózový sirup, cukr, želatinu, dextrózu, ovocné šťávy z koncentrátu, kyselinu citrónovou, ovocné rostlinné koncentráty, aroma, leštící látky (nejčastěji včelí vosk), extrakty z ovoce a sirup z invertního cukru.

Ze všech těchto látek má přitom největší zastoupení cukr. V sedmnácti kusech gumových medvídků je ho dohromady přibližně 21 gramů, tedy asi 5 čajových lžiček.

Ve stejném počtu bonbonů bychom našli také 2-3 gramy bílkovin. To představuje asi 4 až 6 % doporučeného denního množství bílkovin pro dospělou ženu. Nemusíme být odborníky na výživu abychom pochopili, že vzhledem k tak obrovskému množství cukru nejsou gumoví medvídci tím nejlepším způsobem, jak si bílkoviny zajistit.

ČTĚTE TAKÉ: Ledviny jsou mimořádně důležité. Dopřejte jim odpovídající péči

V břiše mohou pořádně nabobtnat

Američtí vědci v minulosti upozorňovali, že gumoví medvídci mohou v žaludku narůst do velkých rozměrů – jeden jediný bonbon klidně i do velikosti 6 centimetrů. Kromě toho, že zcela vyplní objem žaludku, zadržují nasáklou vodu a organismu pak hrozí dehydratace.

Pokud si občas tuto sladkost v rozumném množství dopřejete, určitě vám to nezničí zdraví. Dejte si jen pozor, aby se medvídci nestali pravidelnou součástí vašeho stravovacího plánu.

Nepřehlédněte