Pražské zprávyTereza Běhalová23. ledna 20191 minuta čtení

Hromadná doprava v Praze bude během smogu zdarma

Smog se v Praze vyskytuje obvykle v únoru a březnu.

Náměstek primátora pro oblast životního prostředí Petr Hlubeček (STAN) dnes oznámil, že v případě vyhlášení smogové situace bude městská hromadná doprava v Praze zdarma.

Hlubeček návrh přednese na příštím jednání pražských radních. Magistrát v době smogu zároveň umožní zaměstnancům města a městských firem práci z domova, aby se omezil počet zbytných služebních jízd autem.

ČTĚTE TAKÉ: Praha koupí prvních 14 elektrobusů standardní délky

Vedení města také plánuje v únoru a březnu, kdy je největší pravděpodobnost vzniku smogu, spuštění informační kampaně. Pražany v ní bude vyzývat k minimalizace činností, které mohou smog způsobit.

Všechna tato opatření jsou náhradou za neschválený regulační řád, který měl v případě vzniku smogové situace omezit jízdy automobilů podle lichých a sudých čísel na SPZ. Na základě výsledků studie proveditelnosti a po posouzení všech dostupných podkladů se ale tento plán ukázal jako nereálný.

Se zavedením regulace nesouhlasilo Ministerstvo dopravy, Policie ČR ani Městská policie hl. m. Prahy. Negativní postoj vyjádřili také zástupci Středočeského kraje.

Nepřehlédněte