Pražské zprávyKristián Vích22. ledna 20192 minuty čtení

Bývalé vedení Prahy 1 nakupovalo nábytek za 28 milionů. Podle ÚOHS v rozporu se zákonem

Praha 1 nakoupila nábytek za 28 milionů korun (ilustrační foto).

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v půlce ledna uložil Praze 1 tři pokuty v souhrnné výši 270 000 korun za nákupy kancelářského nábytku v období let 2013-2015. Obchod totiž údajně proběhl v rozporu se zákonem. Podněty na ÚOHS v této věci podávali v půlce roku 2018 Piráti, kteří též v kauze podali trestní oznámení.

Praha 1 od roku 2012 nakoupila od společnosti Spazio Designer Italiano nábytek za 28 milionů korun. Přitom, jak Piráti zjistili, jen malá část této částky byla kryta veřejnou zakázkou či vůbec nějakou smlouvou. Jednatelkou a spolumajitelkou společnosti přitom byla místní funkcionářka ČSSD Michaela Šupinová, která na Praze 1 zároveň šéfovala sociální komisi.

ČTĚTE TAKÉ: Lidé si letos na hypotéky půjčili už tolik peněz, jako za celý rok 2019

„V půlce minulého roku jsme upozornili na to, že koaliční ČSSD na Praze 1 přihrává své místní funkcionářce Michaele Šupinové zakázky za desítky milionů v rozporu se zákonem. Podali jsme kvůli tomu podnět na ÚOHS a trestní oznámení. Jsem rád, že nám nyní Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dal za pravdu. Pokutu, kterou Praha 1 dostala, se pokusíme v souladu se zákonem vymoci po zodpovědných osobách,“ říká pirátský radní Prahy 1 pro oblast majetku David Bodeček, který podněty k antimonopolnímu úřadu podával.

ČTĚTE TAKÉ
Praha 1 prodala městský byt za pár korun člence TOP 09, tvrdí Piráti

„Kauza nakupování nábytku na Praze 1 je klasický příklad levárny, proti kterým Piráti vždycky bojovali. ÚOHS nyní potvrdil, že radnice postupovala v rozporu se zákonem. Podle mě by ale případ měl mít i trestněprávní dohru,“ dodává dnešní pražský radní pro transparentnost Adam Zábranský, který kvůli „kauze nábytek“ podával trestní oznámení.

Nepřehlédněte