Kam vyrazitPetra Domašínská22. ledna 20192 minuty čtení

Na Letné v sobotu proběhne nefalšovaná staročeská zabijačka

V sobotu 26. ledna 2019 proběhne již dvanáctý ročník oblíbené akce Národního zemědělského muzea s názvem Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu. Návštěvníky čekají ochutnávky gastronomických specialit, ukázky postupů zpracování masa, workshopy i zajímavý program pro děti.

Dvanáctý ročník slavností opět přinese atmosféru staročeské zabijačky i ukázky tradičních postupů zpracování vepřového masa v režii řeznického mistra Tomáše Hudery v 11, 13 a 15 hodin. Po celou dobu akce bude na muzejním dvoře probíhat i prodej a degustace zabijačkových a dalších gastronomických specialit.

ČTĚTE TAKÉ: Výstava na střeše se věnuje uchovávání genetických zdrojů v zemědělství

V budově muzea budou moci návštěvníci posedět v „muzejní hospůdce“. Kuchař David Wisniowski, člen Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, ukáže, že zabijačkové speciality si lze připravit i doma. Zájemci si vyzkouší, jak se vyrábí jitrnice, tlačenka, jelítka a své výrobky si mohou odnést s sebou.

Workshopy proběhnou v gastrostudiu ve 3. patře v 10 a 14 hodin a je potřeba se na ně předem přihlásit na webu muzea. Připraven je i doprovodný program pro děti – v 11 a 13 hodin se odehraje pohádka O prasátku Arturovi v podání souboru Karlovarské dětské divadlo. Po celý den budou nachystané také řemeslné a výtvarné dílničky s lektory.

ČTĚTE TAKÉ
Když obyčejné věci ještě měly velkou cenu, bez dráteníků se lidé neobešli

„Akcí Letenské prase chceme připomenout českou tradici domácí zabijačky a zprostředkovat atmosféru pospolitosti, sousedského setkání a především gastronomický zážitek všem zájemcům,“ říká náměstek generálního ředitele Národního zemědělského muzea Jiří Houdek.

Kdy a kde?

Akce se koná v sobotu 26. ledna 2019 od 10 do 17 hodin v Národním zemědělském muzeu (Kostelní 1300/44, Praha 7). Jednotné snížené vstupné činí 50 Kč. Děti do 140 cm a senioři nad 70 let mají vstup zdarma. Vstupenka platí po dobu konání akce zároveň i do všech expozic Národního zemědělského muzea.

ČTĚTE TAKÉ: Oslavte Den mláďat v pražském zookoutku Malá Chuchle!

Nepřehlédněte