Pražské zprávyKristián Vích21. ledna 20192 minuty čtení

Praha chce koupit dům, kde zemřel Jan Palach a farář Josef Toufar

Borůvkovo sanatorium v Legerově ulici již delší dobu chátrá. Jana Palacha a Josefa Toufara připomíná kresba designéra Otakara Duška.

Vedení pražského magistrátu oznámilo, že chce začít jednat o odkupu bývalého Borůvkova sanatoria v Legerově ulici. Komplex dvou budov by se měl v budoucnu proměnit na důstojné místo, které by připomínalo historické milníky Česka v průběhu dvacátého století.

Borůvkovo sanatorium fungovalo za první republiky jako soukromé zdravotnické zařízení pro movitější klientelu. Dvě budovy z roku 1882 byly spojeny při rekonstrukci a dostavbě v roce 1931. V dobách Protektorátu došlo k přeměně na první specializovanou kliniku popálenin, která se stala známou díky třídennímu pobytu Jana Palacha po sebeupálení v roce 1969. Na následky mučení StB zde v roce 1950 zemřel také farář Josef Toufar. V současné době je objekt majetkem soukromého vlastníka a chátrá.

ČTĚTE TAKÉ: Park U Hradeb se promění. Radnice zveřejnila vítězný návrh

„Chceme aktivně řešit problém prázdných budov ve městě. Letos uplynulo přesně padesát let od sebeobětavého činu Jana Palacha, který tak chtěl zmobilizovat společnost. Bylo to v době, kdy se naše země dostala do područí okupantů, době temna, zoufalství a hluboké beznaděje. Čin Jana Palacha je šokující a odvážný zároveň. Čin, který měl ukončit komunistickou vládu již v roce 1969,“ řekl primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Jan Palach na fotografii z tabla mělnického gymnázia.

ČTĚTE TAKÉ
Poslechněte si poslední rozhovor s Janem Palachem. Upálil se před 49 lety na protest proti okupaci

Praha začíná jednat

„První jednání s majitelem proběhne ještě v lednu. Činy Jana Palacha a Josefa Toufara zásadně ovlivnily naši historii a z budovy by tak mělo být živé vzpomínkové místo otevřené pro veřejnost. Projevíme tím úctu hrdinům, a zároveň zachráníme prázdnou a chátrající budovu,“ uvedl Petr Zeman, předseda Výboru pro územní rozvoj, územní plán a památkovou péči pražského zastupitelstva, kterého vedení magistrátu úkolem pověřilo.

Vítězný návrh Památníku Jana Palacha.

ČTĚTE TAKÉ
Rodný dům Jana Palacha se promění na památník. Nahlédněte dovnitř

Čestné občanství pro Jana Palacha

Představitelé Prahy budou také jednat o udělení čestného občanství pro Jana Palacha, který se před padesáti lety obětoval na protest proti okupaci.

„Jan Palach se v Praze narodil, studoval a za svobodu zde položil svou nejvyšší oběť. Za svůj obětavý čin a životní postoj v nelehké době si čestné občanství zaslouží. Bohužel vyhláška Prahy od roku 2018 neumožňuje udělovat tento titul in memoriam, proto na nejbližším zastupitelstvu navrhnu její změnu,“ popsal europoslanec a pražský zastupitel Jiří Pospíšil.

ČTĚTE TAKÉ: Praha 2 bude zelenější. Radnice vysadí desítky nových stromů a keřů

Iniciaci jednání o odkupu Borůvkova sanatoria a jeho plánované využití kvituje i Pospíšil. „Budov, které nesou takový historický odkaz, si musíme vážit,“ dodal.

Nepřehlédněte