Pražské zprávyKristián Vích14. ledna 20192 minuty čtení

Rodný dům Jana Palacha se promění na památník. Nahlédněte dovnitř

Vítězný návrh Památníku Jana Palacha.

Ve středočeských Všetatech v domě, kde Jan Palach strávil své dětství, vzniká památník, který bude připomínat jeho život a sebeobětování i širší historické souvislosti jeho činu. Otevření je naplánováno na 21. srpna tohoto roku a připravuje ho Národní muzeum za podpory Ministerstva kultury podle vítězného architektonického návrhu společnosti MCA ateliér.

V roce 2014 Národní muzeum uzavřelo kupní smlouvu s majiteli Palachova domu a během jara 2015 byl dům zapsán v katastru nemovitostí jako majetek České republiky. Dlouhodobě neobývaný dům byl ve velice špatném technickém stavu. Vzhledem k významu tohoto místa a snaze najít co nejlepší a nápadité řešení, Národní muzeum v říjnu 2015 vypsalo architektonicko-výtvarnou soutěž na celkovou podobu památníku.

ČTĚTE TAKÉ: Pražské planetárium slaví šedesátiny a pomýšlí na rozšíření

V soutěžní lhůtě bylo přijato celkem 31 návrhů, z nichž porota vybrala vítězný koncept. Stal se jím návrh architektů z MCA atelier s.r.o., na jehož základě v letošním roce vznikne ve Všetatech umělecky cenný památník se silným emočním nábojem.

Foto: Národní muzeum

Stavební povolení k vybudování památníku získalo Národní muzeum počátkem roku 2018 a následně opakovaně vypsalo otevřené výběrové řízení na dodavatele stavby. Důvodem opakovaného tendru byl nezájem stavebních firem o zakázku za 16 milionů korun. Dodavatele se podařilo vybrat až na čtvrtý pokus a stavební práce se rozběhly v polovině srpna loňského roku.

Jan Palach na fotografii z tabla mělnického gymnázia.

ČTĚTE TAKÉ
Poslechněte si poslední rozhovor s Janem Palachem. Upálil se před 49 lety na protest proti okupaci

Poprvé se návštěvníkům Památník otevře 21. srpna letošního roku. Jeho nedílnou součástí bude expozice, která představí autentické předměty připomínající Jana Palacha. Jeho osobnost a čin budou zakotveny v dobových souvislostech přelomu let 1968 a 1969 zdůrazněných i audiovizuálními materiály. Hlavními autory expozice jsou historik Petr Blažek a Michal Ježek.

Foto: Národní muzeum

U vítězného návrhu porota především ocenila komplexně intelektuálně zvládnutý přístup s přesně promyšlenou dramaturgií expozice směřující k interpretaci Palachova odkazu. Původní dům je ve vítězném návrhu zachován ve své nejzákladnější stavební substanci, přičemž autoři do něj navíc vklínili hranu symbolizující komunistický režim. Hrana směřuje k záblesku světla a k opuštěnému rodinnému stolu, který zároveň může mít význam společného stolu národa, jenž se stal opuštěným. V interiéru Palachova domu působí sugestivně štěrbinové světlo z neúplně zaslepených oken. Atmosféru celého prostoru doplní torza Palachových pokojů s nezakrytými okny.

ČTĚTE TAKÉ: Příběh boje za volební právo žen připomíná nová výstava na Vítkově

Foto: Národní muzeum

Nepřehlédněte