Pražské zprávyKristián Vích9. ledna 20192 minuty čtení

Lidé se zbavují vánočních stromků. Ne každý to ale dělá správně

Použité vánoční stromečky plní pražské ulice.

Foto: PražskýDEN

Na Tři krále bychom měli odstrojit vánoční stromeček. Alespoň tak velí tradice. Víte, jak s vysloužilým stromečkem správně naložit? A jaký osud ho pak čeká?

Vánoční stromky rozhodně nepatří do nádob na směsný odpad, protože snižují jejich kapacitu. V případě, že máte veřejně přístupnou popelnici nebo kontejner na směsný odpad (například na sídlišti), lze stromky volně odložit vedle nich. O jeho další osud se postarají firmy, které zajišťují svoz a likvidaci běžného komunálního odpadu

ČTĚTE TAKÉ: Betlémské světlo dorazilo do Prahy. Přijít si pro něj můžete na Mariánské náměstí

„Konečná zastávka pro vánoční stromky je u odběratele, který se zabývá zpracováním dřeva. Stromky jsou nadrceny a následně využity např. v zahrádkářském průmyslu. Část znečištěných nebo nedostatečně odstrojených stromků putuje společně se směsný odpadem k energetickému využití do ZEVO Malešice, říká mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Pokud nemáte popelnici volně přístupnou z ulice (některé činžovní domy nebo rodinné domy), měli byste vánoční stromek odložit u nejbližšího stanoviště kontejnerů na tříděný odpad. Stromky budou sváženy v běžných svozových dnech a jejich odvoz bude v Praze probíhat po celý leden a únor. Pražské služby očekávají, že sesbírají okolo 300 tisíc vánočních stromečků.

Nenoste dříví do lesa

Použité vánoční stromky rozhodně nenoste do lesa, kde by je mohla jako potravu zpracovat divoká zvěř. Dekorace a zapomenuté ozdoby mohou zvířatům ublížit. Kdyby se například dostal háček od ozdoby do jejich trávicího ústrojí, mohla by uhynout.

Výjimka platí pro umělé stromky. Pokud už stromek dosloužil, rozhodně nepatří do kontejneru na tříděný či směsný odpad, ale do sběrného dvora.

ČTĚTE TAKÉ: Hledá se vánoční strom pro Prahu. Vítězný tip dostane finanční odměnu

Nepřehlédněte