ZajímavostiTereza Běhalová7. ledna 20192 minuty čtení

Perlivá voda způsobuje řadu zdravotních obtíží. Proč se jí raději vyhnout?

Pijete často vodu s bublinkami? Podle odborníků děláte chybu. Obyčejná voda obohacená o oxid uhličitý totiž může poškodit zuby. A tím její negativní účinky na organismus nekončí.

Ze všech stran neustále slýcháváme, jak důležité je dodržovat pitný režim. Stanovit ideální denní dávku tekutin lze jednoduchým způsobem – na každých 15 kg tělesné váhy bychom měli vypít 0,5 l tekutin. Člověk o hmotnosti 70 kg by tak měl do sebe dostat 2,3 l vody za den.

ČTĚTE TAKÉ: Mobil na toaletě? Zaděláváte si na vážné problémy. A nejde jen o bakterie

Do tohoto množství ale započítáváme pouze čistou, slabě mineralizovanou neperlivou vodu, slabé čaje a případně vodou ředěné ovocné a zeleninové šťávy. Nepatří do něj mléko, káva, alkohol, sladké limonády či perlivá voda.

Riziko pro zuby

Zubní lékaři upozorňují, že perlivá voda může narušovat zubní sklovinu. Oxid uhličitý totiž vodu s neutrální chutí lehce okyselí a udělá z ní vlastně velmi slabou kyselinu uhličitou.

„Šumivé nápoje mívají velmi nízké PH. Při každodenním pití postupně dochází ke změkčování zubní skloviny, která je tím pádem zranitelnější a náchylnější k poškození,“ upozorňuje dentální hygienistka Dana Běhounková.

ČTĚTE TAKÉ
Při čištění zubů nezáleží na čase, ale na správné technice. Lidé v tom často chybují

Riziko poškození zdravého chrupu se navíc ještě zvyšuje, pokud si do vody s bublinkami přidáte plátek citronu nebo limety na ochucení. Eroze zubní skloviny je častou příšinou bolesti a citlivosti zubů.

ČTĚTE TAKÉ: Hranice 37 stupňů už nemusí platit. Průměrná teplota člověka se snižuje

Pokud si i přesto perlivou vodu nedokážete odepřít, existuje řešení. „Čas od času sodovka uškodit nemůže, ale jestliže ji někdo často popíjí například v práci během celého dne, sliny nedostanou šanci sklovinu dostatečně remineralizovat. Ideální proto je si po jejím vypití vypláchnout ústa obyčejnou vodou, případně popíjet sodovku brčkem,“ dodává Běhounková.

Potíže s trávením

Perlivá voda ale stojí i za řadou zdravotních obtíží. Mnoho sycených vod totiž obsahuje vysoké množství soli, což zvyšuje krevní tlak a přispívá k onemocněním srdce.

Pití sodovek může být nepříjemnou záležitostí pro osoby se syndromem dráždivého tračníku – plyn v trávicí soustavě způsobí bolesti břicha, nadýmání, zácpu a průjmy. A vyvarovat by se jim měli i ti, kteří trpí na pálení žáhy. Oxid uhličitý totiž v žaludku vytváří tlak, což zvyšuje šanci, že žaludeční šťávy budou vystřelovat zpátky do jícnu.

Nepřehlédněte