MagazínTereza Běhalová19. prosince 20182 minuty čtení

Pijete kávu s mlékem? Riskujete obrovské problémy se zdravím

Pití kávy s mlékem může být pro zdraví vysoce nebezpečné.

Život bez kávy si mnoho lidí nedokáže představit. Spousta z nás si tento nápoj dochucuje mlékem či smetanou. Podle názoru některých odborníků se tím ale vystavujeme velkému nebezpečí!

Mléčné tuky v kombinaci s kávou působí velice špatně na dvanácterník, který v křeči stáhne svoje hladké svalstvo a následně začne vyřazovat z provozu slinivku břišní a následně i celý žlučník.

ČTĚTE TAKÉ: Láska a přátelství jsou pro lidské zdraví mnohem důležitější, než si myslíte

Žlučník funguje jako zásobní skladiště žluči v našem organismu. Žluč se má samočinně uvolňovat do trávící soustavy pokaždé, když sníme cokoli mastného, aby byl tuk předem dostatečně emulgován pro následné trávení.

Pokud žlučník přestane fungovat správně, máme zaděláno na řadu zdravotních problémů, které v současné době označujeme jako civilizační choroby.

Pokud pravidelně konzumujete větší množství kávy s mlékem, časem očekávejte křeče a bolesti v oblastní bederní páteře. Chronický nedostatek žluči ve střevech totiž způsobí bolestivou zácpu.

Žluč, která se nedostane do dvanácterníku, se usadí u vývodu žlučníku a začne nejprve vytvářet žlučový písek. Z toho se později vyvinou velké a nebezpečné žlučové kameny, které nakonec žlučník zcela vyřadí z provozu.

ČTĚTE TAKÉ: Jeden zaměstnanec s depresí ubere firmě 32 pracovních dní. Jak pečovat o duševní zdraví svých zaměstnanců?

ČTĚTE TAKÉ
Pití kávy po ránu je chyba. Kdy je podle odborníků ten správný kávový čas?

V ohrožení jsou i klouby

Pití velkého množství kávy může ale způsobit problémy i bez mléka. Káva obsahuje vysoké množství agresivní kyseliny šťavelové. Pokud vaše ledviny nestíhají tuto látku dostatečně rychle vylučovat z organismu, z krystalků se začne tvořit močový písek a následně i velmi bolestivé močové kameny.

Kyselina šťavelová se navíc při vysokých koncentracích může přes tlusté střevo vstřebávat do organismu a usazovat v kloubech a svalech, což způsobuje silné bolesti v oblasti páteře a velkých kloubů.

Pokud tedy máte rádi kávu, dopřávejte si ji pouze v omezené míře a bez mléka.

Nepřehlédněte