V Národním zemědělském muzeu v sobotu slavnostně rozsvítí vánoční strom
Národní zemědělské muzeum v Praze na Letné chystá na sobotu 8. prosince od 10 do 17 hodin zajímavý adventní program. Kromě oblíbených dílniček je přichystáno také slavnostní rozsvícení vánočního stromu či ambrožské zpěvy včelám na střeše muzea. Zájemci si také mohou vyzkoušet upéct a nazdobit perníkovou chaloupku na kurzu pečení.
O letošním Adventu v muzeu na návštěvníky čeká zdobení vánočních perníčků s lektorkou Janou Novákovou, výtvarné dílničky pro děti s výtvarnicí Evou Blahovou a muzejními lektory, na kterých si budou moci vyrobit vánoční lucerničky a přáníčka.
Pro dospělé zájemce je nachystán kurz pečení a zdobení perníkové chaloupky s cukrářkou Věrou Hladkou. Účastníci se naučí připravit perníkové těsto, vlastní koření i polevu. Přihlásit na kurz se mohou na webu muzea. Adventní troubení proběhne v 11 a 13 hodin na dvoře muzea, kde také bude v 17 hodin slavnostně rozsvícen vánoční strom.
Další letošní novinkou je zpívání včelám v 15 hodin na střešní zahradě muzea. Svatý Ambrož má svátek 7. prosince a je patronem včelarů, voskařů, včel a domácích zvířat. Ambrožské zpěvy jsou určené pro všechny zájemce, kteří mají chuť si zazpívat koledy a dozvědět se zajímavosti o včelách. Zpívání doprovodí hrou na dudy Jan Vít Trčka.
„Advent je přípravou na Vánoce, časem rozjímání a klidu. Chceme našim návštěvníkům připravit příjemné prostředí pro zastavení se, seznámení s vánočními zvyklostmi a především pro radost ze společného setkávání,“ říká generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček.
Podrobný program Adventu v muzeu
- 10:00–16:00 Zdobení vánočních perníčků s lektorkou Janou Novákovou a výtvarné dílničky pro děti s výtvarnicí Evou Blahovou a muzejními lektory
- 11:00–15:00 Perníková chaloupka – kurz pečení s cukrářkou Věrou Hladkou
- 11:00 a 13:00 Adventní troubení na muzejním dvoře
- 15:00 Ambrožské zpěvy – pocta včelařů včelám (na střeše muzea)
- 17:00 Rozsvícení vánočního stromu na muzejním dvoře
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují