MagazínKristián Vích29. listopadu 20182 minuty čtení

S dárky pro děti to nepřehánějte. Můžete jim zkazit celý život, varuje psycholog

Příliš dárků může dětem zkazit život, varuje psycholog.

Blíží se Vánoce a snad každý rodič touží dopřát svým potomkům jen to nejlepší. Děti tak často pod stromečkem nachází tolik dárků, že často ani nevědí, co s nimi. Psychologové ovšem varují, že je to velká chyba.

„Děti by měly k Vánocům dostávat dárků jen pár a vždycky by si měly uvědomovat, že nárok na ně není automatický. Jedině tak se mohou naučit skromnosti. V opačném případě nepochopí, že nikdy není tolik peněz, aby si člověk mohl pořídit všechno, po čem touží,“ říká pražský psycholog Petr Stránský.

ČTĚTE TAKÉ: Láska a přátelství jsou pro lidské zdraví mnohem důležitější, než si myslíte

Podle Stránského navíc rozmazlovaným dětem hrozí, že v dospělém věku snadněji podlehnou životnímu stylu tzv. „na dluh“.

„Konzumní společnost na nás všechny tlačí neskutečným způsobem. Říká nám, že můžeme mít okamžitě všechno, co chceme. Tak to ale pochopitelně není. Nic není zadarmo a pokud se to děti nenaučí už v raném věku, může se stát, že jim zkazíme celý život. Rozmazlované děti mohou v dospělosti častěji spadnout do dluhových pastí, což negativně ovlivní jejich život ve všech ohledech,“ varuje psycholog Stránský.

Největším dárkem je láska

Mnoho rodičů se velkým množstvím drahých vánočních dárků snaží kompenzovat potomkům, že s nimi přes rok netráví tolik času, kolik by bylo potřeba. Děti tak často dostávají haldu hraček, se kterými si ani nemají čas hrát. Hodnota věcí pro ně tím pádem klesá a přestanou si jich vážit.

„Vánoce dřív nebyly o penězích a konzumu. Byl to čas, kdy si lidé užívali společné chvíle, vzájemnou přítomnost, pospolitost. Největším dárkem pro děti i dospělé proto je, když se věnují sami sobě. Na to bychom neměli zapomínat,“ uzavírá Petr Stránský.

ČTĚTE TAKÉ: Štědrovečerní pohádka na ČT. Aňa Geislerová a Tereza Ramba se budou přetahovat o muže

Namísto hromady drahých dárků proto dětem nadělte jednu, maximálně dvě hračky, po kterých nejvíce touží, a pár menších drobností. Odborníci také doporučují pořídit dětem alespoň jednu kvalitní knížku.

Co nadělíte pod stromeček svým dětem vy?

Nepřehlédněte