Kam vyrazitPetra Domašínská29. listopadu 20182 minuty čtení

OBRAZEM: Unikátní Žižkovský betlém. Najdete v něm Oldřicha Nového, Rychlé šípy, Olgu Havlovou i TGM

Během adventu a ledna bude v Informačním centru Praha 3 vystavený Žižkovský betlém, který se letos opět rozrostl o další charismatické figurky. Slavnostní odhalení proběhne 3. prosince v 17 hodin.

Franta Sauer, Oldřich Nový, Vlasta Burian, Jaroslav Marvan, Pérák a Olga Havlová přibyli jako figurky do Žižkovského betléma, který bude v předvánočním čase vystavený v Informačním centru Praha 3.

ČTĚTE TAKÉ: Nákladové nádraží Žižkov poskytne domov pro 23 tisíc lidí. Budoucnost čtvrti ukazuje výstava

Žižkovský betlém je již zavedený pojem – během let vznikalo dílo, které je charakteristické pro dolní Žižkov. Je tu model schodů, které jsou vstupní branou v Rokycanově ulici do svérázné čtvrti, nechybí typické pavlače, silueta Vítkova a památníku. Kouzlo betléma tkví v tom, že se v něm nacházejí postavy jak reálné, tak fiktivní.

Žižkovský betlém. Foto: MČ Praha 3
Žižkovský betlém. Foto: MČ Praha 3

Betlém vzdává hold „zakladatelům“ Žižkova, kteří se podíleli na tom, že roku 1881 byla čtvrť povýšená na město, významným výtvarníkům a literátům, kteří zde prožili značnou část svého života, nebo na svoje bydliště zavzpomínali ve svém díle. V betlému jsou figurky jako Švejk, Jára Cimrman, Žižkovský Pepík, Žižkovská Fiflena, Rychlé šípy, T. G. Masaryk a mnoho dalších.

Celkově dílo působí jako stará zarámovaná, ručně kolorovaná fotografie, která asociuje dobu 1900−1938. Novinkou bude také elektrifikace celého díla včetně světelných a zvukových vjemů.

Žižkovský betlém. Foto: MČ Praha 3
Žižkovský betlém. Foto: MČ Praha 3

„Žižkovský betlém již dlouhé roky sleduji, líbí se mi, jak se rozrůstá. Určitě je to dílo, které jen tak nezapadne, ale naopak se stane příjemným zpestřením v předvánočním shonu. Pobavilo mě také zpracování Olgy Havlové, která má zde svou dívčí podobu Olgy Šplíchalové – takové, která zde na Žižkově vyrůstala. Všechny srdečně zvu na výstavu, která bude na místě do konce ledna 2019,“ uvedl starosta Jiří Ptáček.

ČTĚTE TAKÉ: V Loretánské zahradě se budou opět zdobit vánoční stromečky

Posledních šest figurek a konečná elektrifikace Žižkovského betlému jsou poslední tečkou za několikaletou spoluprací se studenty a pedagogy Střední uměleckoprůmyslové školy.

Nepřehlédněte